Sundali jsme roušky příliš brzy? Blíží se další vlna, koronavirus se války nezalekl

17. března 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Profimedia)

Začátkem týdne mohli lidé, díky rozvolnění opatření, sundat respirátory a roušky na většině veřejných míst. I když jsou tací, kteří se v obchodě mezi lidmi bez roušek cítí nesví, spousta z nás tento krok ocenila. Především proto, že nám to dává pocit, že je pandemie u konce. Bohužel není vše tak růžové, jak by se mohlo zdát. Na Česko se valí další vlna covidu. S informacemi přišel web CNN Prima news.

Přestože si spousta lidí dělá srandu, že v důsledku války najednou pandemie zcela zmizela, nikdo ji neřeší a tohle kritické období máme již za sebou, pravda je bohužel někde úplně jinde. Počet nakažených covidem v Česku stoupá a data ze západu značí, že nás čeká další koronavirová vlna. Bylo tedy zrušení povinnosti nošení roušek předčasné?

Vláda viděla situaci optimisticky a podle jejich předpokladů se můžeme respirátorů zbavit během dubna zcela. Čísla však mluví jinak. V úterý přibylo 10 715 potvrzených případů covidu, což je o 230 více než před týdnem. V mezitýdenním srovnání tak počet nových případů vzrostl potřetí v řadě, přestože se opět méně testovalo. Naštěstí se tato čísla neodráží na počtu hospitalizovaných.

Rozvolnili jsme po vzoru západních zemí

Ve středu řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek novinářům, že za zhoršení situace může počasí“Jak se mění počasí a teď se objevuje jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové a velmi nakažlivé onemocnění, budou se objevovat nové mutace,” říká Válek a dodává, že podle jeho názoru může za nárůst čísel také nová mutace omikronu, která se k nám blíží z Jižní Evropy. Na možné předčasné rozvolnění zareagoval tak, že jsme jednali po vzoru západních zemí.

Čísla rostou tam, kde došlo na rozvonění například v Německu, Nizozemsku, Rakousku nebo Velké Británii. Tam se dokonce chovají, jako by korona neexistovala. Země například od pátku zruší veškeré povinnosti, jež zavedla pro cestující ze zahraničí v souvislosti s epidemií covidu. Podle agentury AP rozvolnění cestovních pravidel přichází v době, kdy Británie zaznamenává poprvé od ledna růst počtu nakažených i hospitalizovaných lidí s nemocí COVID-19.

Zprávy - další články

Doporučujeme