Teplotní rekordy padly na 23 místech! Ve Vidnavě bylo 21,4 stupně

26. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Teplotní rekordy pro páteční den byly vytvořeny nebo vyrovnány na 23 ze zhruba 150 stanic, které měří alespoň 30 let. Teplo bylo hlavně na východě země. V Olomouckém kraji naměřili více než 21 stupňů. ČTK to řekl Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejtepleji bylo v pátek na dvou místech na Jesenicku. Ve Vidnavě se rtuť teploměru vyšplhala na 21,4 stupně Celsia, v Javorníku to bylo jen o desetinu stupně méně. Ostrava-Poruba pak zaznamenala 20,8 stupně Celsia, stejně tak Opava.

Teplé počasí v příštím týdnu skončí. “Oproti dnešním teplotám se místy ochladí i o deset stupňů Celsia, dokonce v některých částech severovýchodní Evropy téměř o 20 stupňů,” uvedl v pátek Sandev.

Babí léto by ale v Česku mělo vydržet ještě o víkendu. V sobotu bude jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se odpoledne většinou rozpustí. Nejvyšší teploty vystoupají na 17 až 22 stupňů. V neděli to bude podobné, večer se ale na západě a severozápadě občas objeví déšť nebo přeháňky.

Zprávy - další články

Doporučujeme