Tomáš Petříček: V tuto chvíli je větší riziko se nakazit v Česku než v zahraničí

17. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Ministr zahraničí Tomáš petříček (Foto: Frekvence 1)

Bude se někdo z České republiky účastnit inaugurace prezidenta Joe Bidena? Jak je to s cestováním do Rakouska a co Česká strana sociálně  demokratická (ČSSD) chystá za program pro parlamentní volby? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Blížící se inaugurace v USA

Inaugurace amerického prezidenta se pomalu blíží a podle všeho se ponese v jiném duchu, než jsme všichni zvyklí. “Kvůli koronaviru bude probíhat ve velké míře on-line. Ze zahraničí zatím nemáme potvrzeno, že by cestovalo mnoho zahraničních politiků do Washingtonu. Oproti minulým inauguracím není zván ani diplomatický sbor, takže ani náš velvyslanec se nebude osobně účastnit,” uvádí ministr zahraničí. Za Českou republiku již další gratulace vláda posílat nebude. “Pan prezident Zeman oficiálně gratuloval už po vyhlášení výsledků voleb,” dodal Petříček.

Minulý týden celý svět byl v šoku z toho, co si příznivci dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa dovolili. “Určitě to bylo pro všechny něco, co jsme nečekali. Vidět násilnosti, útok na symbol americké demokracie, asi byl pro všechny šok,” řekl ministr. Pro svět je to podle Petříčka dobrá lekce. “Neměli bychom si zahrávat s ohněm populismu a vyvolávání různých démonů ve společnosti, protože pak se těžko vrací zpátky tyto džinové do láhve a do značné míry jsem přesvědčen, že to bylo právě emocemi, které prezident Trump vyvolával po vyhlášení volebních výsledků v listopadu a vyzýval i své stoupence, aby použili různé nestandardní postupy k zpochybnění výsledků amerických prezidentských voleb,” dodal. 

Cestování do Rakouska

Před Vánoci Rakousko velmi zpřísnilo svá opatření a lidé přijíždějící do země museli na deset dní do karantény. “Rakouská vláda chtěla předejít nějakému masovému pohybu do lyžařských středisek,” popisuje Petříček. Žádné další zpřísnění zatím nebylo oznámeno. “V tuto chvíli Rakousko neplánuje, že by dále zpřísňovalo toto omezení,” říká. Také dodal, že v tuto chvíli je větší riziko se nakazit v Česku než v zahraničí.

Situace v ČR

“Rozumím tomu, že lidé už jsou po tom roce unaveni, že na všechny z nás tíživě dopadají ty omezení a že bychom rádi už koronavirus měli za sebou, ale právě podobnými demonstracemi a kroky si tu situaci pouze stěžujeme a možná i prodlužujeme,” reagoval tak na demonstraci, která se v neděli uskutečnila na Staroměstském náměstí v Praze.

Pokud lidé budou dodržovat pravidla, tak se podle Petříčka budeme moci vrátit dříve k normálu. “Taky nejsem spokojen, má to dopad na nás na všechny, ale vláda toto nedělá jen tak z plezíru,” doplnil ministr zahraničí. Také dodal, že je to pouze otázka respektu každého člověka.

Parlamentní volby

Tomáš Petříček chce kandidovat jako lídr kandidátky ČSSD v Praze. Podle něj se strana musí zaměřit hlavně na podporu veřejnosti v důležitých oblastech. “Budeme potřebovat novou politiku bydlení, chceme se také soustředit na kratší pracovní týden, na to, aby lidé měli čas na rodinu a my jim dali trochu více prostoru nejenom v práci, ale i pro volný čas a na služby pro mladé rodiny,” dodal na závěr pro Frekvenci 1 ministr zahraničí.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme