Trump se stal oficiálně prezidentským kandidátem republikánů

20. července 2016·Zprávy·Redakce

Donald Trump získal na sjezdu amerických republikánů v Clevelandu podporu většiny delegátů. Je oficiálně nominován za kandidáta republikánské strany na prezidenta USA.

Pro svou oficiální nominaci potřeboval Trump získat podporu nejméně 1237 z celkových 2472 delegátů; podle propočtu AP si Trump v primárkách zajistil nejméně 1543 delegátů.

“Je to neuvěřitelné a neskutečné. Jsem na svého otce velmi pyšná,” reagovala na Trumpovu nominaci jeho dcera Ivanka. Ve volbách 8. listopadu se miliardář střetne s demokratickou soupeřkou Hillary Clintonovou.

“Je pro mě velkou ctí být republikánským kandidátem na prezidenta Spojených států. Budu tvrdě pracovat a nezklamu vás! Amerika je na prvním místě,” reagoval na twitteru Donald Trump.

Hillary Clintonová v reakci na nominaci republikánů vyzvala Američany, aby ji podpořili a zajistili tak, že Trump nikdy nepřekročí práh Oválné pracovny.

Na setkání vystoupili se svým projevem i Trumpovy děti – dcera Tiffany a syn Donald Trump Jr. Ti hovořili zejména o jeho osobní stránce. Jak uvedla mladší Tiffany, otec ji vždy podporoval a motivoval k nejlepším výkonům.

Guvernér státu New Jersey Chris Christie, který Trumpa dlouhodobě podporuje, se ve své řeči zaměřil i na protikandidátku Hillary Clintonovou. Voliče vyzval, aby pro ni nehlasovali a potrestali ji tak za její nekompetentnost. Bývalá šéfka americké diplomacie je podle něj zodpovědná ze selhání v Libyi, Sýrii i dalších zemích.

V pondělí vystoupila na republikánském sjezdu Trumpova manželka Melania. Uvedla, že Donald Trump je tím nejlepším kandidátem na prezidenta USA a že představuje ten správný a potřebný vzor pro mládež. Podle Trumpové její muž zastupuje nejen bohaté Američany, ale i ty chudé, stejně tak bělochy či černochy nebo křesťany, židy a muslimy.

Dojatým delegátům rovněž líčila, jak si cení odkazu svých rodičů a jak se cítí ve své roli matky.

Ihned po jejím proslovu se ale objevily pochybnosti, že si “vypůjčila” doslovné pasáže z řeči Michelle Obamové na nominačním sjezdu demokratů v roce 2008. Trumpův volební štáb to ale popřel.

Prezident vzpomínal na kamaráda trampa! Pak z něj vypadlo, že je to Donald Trump

Kontroverzní Donald Trump je v nominacích na Nobelovu cenu míru!

Zprávy - další články

Doporučujeme