V 90 letech zemřela francouzská režisérka Vardaová

29. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ve věku 90 let zemřela v noci na pátek francouzská režisérka, scenáristka a jedna z představitelek francouzské nové vlny Agnès Vardaová. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na rodinu známé filmařky, která se ve svých dílech často zabývala sociální a ženskou tematikou. Podle deníku Le Figaro podlehla rakovině.

Vardaová, která dostala v roce 2017 čestného Oscara za celoživotní dílo, patřila v 60. letech ke klíčovým postavám takzvané nové vlny francouzského filmu. Tehdy ji proslavil snímek Cléo od pěti do sedmi zachycující prakticky v přímém přenosu dvě hodiny života mladé pařížské šansoniérky. Z pozdějších snímků na sebe upozornil zejména Bez střechy a bez zákona se Sandrine Bonnaireovou, za který dostala v roce 1985 Zlatého lva na festivalu v Benátkách.

Vardaová, která se narodila v roce 1929 v Bruselu, byla také uznávanou dokumentaristkou. Za film Les Plages d´Agnes (Pláže Agnes) dostala v roce 2009 francouzskou filmovou cenu Césara. V roce 2015 získala také čestnou Zlatou palmu.

Na dokumenty se Vardaová zaměřovala především v posledních letech. Se současným francouzským umělcem známým pod pseudonymem JR například brázdila francouzský venkov ve fotografujícím náklaďáku. Na základě těchto cest pak vznikl dokument Visages, villages (Tváře, vesnice) z roku 2017.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme