Václav Klaus: Je to velmi pěkné, že budeme mít za ministra financí kouzelníka

12. ledna 2022·Zprávy·Redakce·Helena Šulcová

Václav Klaus. (Foto: Frekvence 1)

Ve středu vláda žádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Jak hodnotí vládní prohlášení bývalý prezident Václav Klaus? To prozradil v Press klubu.

Podle Václava Klause je vládní prohlášení vlády premiéra Petra Fialy (ODS) jedno ze standardních čtení, přesto nad některými pasážemi nadzvihoval obočí. “Má to být navýsost politický dokument programového typu. To není politická deklarace, která říká, země stojí tady a my vám slibujeme, že uděláme všechno proto, aby za čtyři roky stála úplně někde jinde,” říká a dodává, že je to jen taková sbírka přání.

Bývalý prezident dokument přirovnal k Národnímu investičnímu plánu expremiéra Andreje Babiše (ANO). To bylo také bez ladu a skladu. Je to konglomerát různých věcí, ale jako politický dokument to není,” uvádí Klaus s tím, že to není sjednocená věc.

Přesto věří, že nový premiér změnu opravdu udělá. “Jde o to, jestli to bude pozitivní změna a vůbec nějaká smysluplná,” doplnil. Co se mu nezdá, je tvrzení ministra financí Zbyňka Stanjury, který prohlásil, že ušetří 80 miliard a sníží schodek tak, že to lidé ani nepoznají. To je překonání zákonů gravitace. Překonání všeho známého v lidské společnosti. Je to velmi pěkné, že budeme mít za ministra financí kouzelníka, to jsme dodneška neměli,” dodal se smíchem Klaus.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme