Válkou trpí nejen lidé, ale i zvířata. Největší problém v ukrajinských útulcích je krmivo

3. března 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Na Ukrajině trpí i zvířata (Zdroj: ČTK)

Válkou na Ukrajině netrpí jen lidé, ale i zvířata. Někteří uprchlíci, kteří ze země prchají, nechávají zvířata ve svých domovech, respektive svému osudu. Někteří si je ale berou s sebou, protože si bez nich nedovedou představit život. Jaká je situace na Ukrajině a v dalších zemí? Na to odpovídá česká zvířeckoprávní organizace Svoboda zvířat.

Situace na Ukrajině je extrémně krizová a těžké nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Zvířata v ukrajinských útulcích jsou na pokraji přežití. “Největší problém je s krmením a někde i s vodou. Zvířata se navíc bojí explozí,” informuje na svých sociálních sítí ukrajinská organizace na ochranu zvířat UAnimals.

Kvůli bojům už bylo i zabito několik zvířat přímo v útulcích, někde je navíc problém i s elektřinou. “Jsme ve spojení se spoluzakladatelkou organizace UAnimals, Olgou Chevhaniuk, která nám potvrdila, že dva obrovské útulky jsou přímo v bojišti a organizace se snaží jim dovézt krmení. Silnice jsou zničené a pod kontrolou Rusů,” uvádí Jolana Haismanová ze Svobody zvířat. Boje propukly také v Kyjevě kousek od zoo.

Polské organizace nicméně čekají na hranicích desítky hodin, aby si zvířata mohla převzít z ukrajinských útulků do těch polských. Největším problémem je ale doprava po Ukrajině, protože chybí benzín a cesty jsou nebezpečné. Podle maďarské organizace Ébredő Bolygó Alapítvány (Awakening Planet Foundation) jsou lidé na maďarských hranicích se zvířaty přijímáni.

Podle informací z Awaking Planet Foundation maďarské organizace kontrolují hranice a snaží se zmapovat útulky a ostatní zařízení pro zvířata v Podkarpatské Rusi,” doplňuje Jolana Haismanová. Maďaři také potvrdili, že jim jejich Zoologická asociace podala informaci z Evropské Asociace pro zoologické zahrady. Maďarská zoo hlasovala pro pomoc ukrajinské zoo a připravuje se zásah k transportu zvířat.

Pomoc Ukrajině. (Foto: se souhlasem Ministerstvo obrany)

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme