Vlastimil Válek: Nikdo na světě zatím nepřišel na lepší řešení, než je očkování

29. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Vlastimil Válek (Foto: TOP 09)

Hostem úterního Press klubu Frekvence 1 byl poslanec, lékař a kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. V rozhovoru s Čestmírem Strakatým mluvili o nových nařízeních, o nezbytnosti očkování nebo o tom, kdy bude připravena strategie na následující měsíce.

Současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch označuje nastalou situaci jako epidemii neočkovaných a Vlastimil Válek se s tímto názorem ztotožňuje. Data z nemocnic a z naší nemocnice tomu odpovídají. Je třeba naočkovat co nejrychleji neočkované a očkovaným aplikovat třetí dávku,” říká.

Kontroly v restauracích jsou správné řešení

Vláda zpřísňuje některá opatření, což může mnoho lidí považovat za nesprávnou cestu vzhledem k tomu, jak počty nakažených a lidí v nemocnicích stoupají. “Jsme v situaci, kdy zase začal hořet les. Tedy ve stejné situaci jako na podzim loňského roku. Jakákoliv opatření se zavedou, tak to situaci v následujících dvou až třech týdnech nezmění. Kontroly v restauracích je cesta, kterou volí všechny země Evropy i světa. Nevím o zemi, kde by to takhle nefungovalo. Je to správná cesta, pokud to bylo prodiskutování s hospodářskou komorou a pokud podniky, které to z nějakého důvodu nebudou moci splnit, budou mít nějaké kompenzace, když budou muset zavřít. O tom, zda ta pokud byla splněna, nemám nejmenší tušení,vysvětluje kandidát na ministra zdravotnictví.

Ministři nejsou žádní odborníci

Vlastimil Válek dále tvrdí, že se nechce podílet na něčem, na čem se ani ministři vlády nedokáží domluvit. “Premiér má jiný názor, než ministr vnitra, než ministr školství, než ministr zdravotnictví. A já se nechci nechat vtáhnout do nesmyslných politických debat ministrů, kteří se nedokáží domluvit na jednotné strategii. Velmi rád vstoupím do diskuze s odborníky. To ale není podle mě žádný z ministrů. Jsou to lidé, kteří jsou epidemiologové, imunologové, praktičtí lékaři, lidé z terénu…” konstatuje poslanec Válek a dodává, že se mu podařil dát dohromady skupinu těchto odborníků, na což je velice pyšný.

JIP musí být i pro jiné pacienty

Celé úsilí, které se vede ohledně očkování, musí vést podle pana Válka k tomu, aby se minimalizoval počet pacientů s covidem, kteří potřebují být hospitalizováni na JIP. “Vzhledem k tomu, že v současné době na JIP leží pacienti především starší a z nich je drtivá většina neočkovaných, je patrné, že očkování je správná cesta. Jednak sníží počet úmrtí, to už dnes vidíme, a také sníží počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. Tím pádem umožní, aby zdravotnictví kvalitně fungovalo pro všechny ostatní pacienty České republiky,” vysvětluje Vlastimil Válek.

Jak by měla vypadat strategie pro následující měsíce, listopad, prosinec, leden… to pan poslanec v tuto chvíli nedokáže říct. “Věřím tomu, že strategii dokážeme sestavit během týdne. Všechno je otázka nějaké diskuze… Jako lékař udělám všechno, co je v mých silách pro to, aby se naočkovalo co nejvíc lidí. Udělám všechno, abych ochránil pacienty, na kterých mi záleží,” říká host úterního Press klubu Vlastimil Válek.

Podle jeho slov si nedokáže představit opětovný plošný lockdown, ale připouští, že stát se může naprosto cokoliv. “Virus může zmutovat nějakým naprosto bestiální způsobem a zase bude všechno špatné. Máme však dva kraje, Jihočeský a kraj hejtmana Vondráka – Moravskoslezský. V Jihočeském kraji mají proočkované seniory velmi dobře a zdá se, že nebude potřeba zde zavádět nějaká zásadní omezení. V Moravskoslezském kraji je situace zcela opačná… Já osobně ministra zdravotnictví dělat nechci. Nemyslím si, že je to v současné situaci za odměnu,” uzavírá Vlastimil Válek.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme