Zemřel Ladislav Županič, bylo mu 80 let

10. prosince 2023·Zprávy·Redakce

Ladislav Županič (Zdroj: Profimedia)

V osmdesáti letech zemřel herec a dabér Ladislav Županič. Podle prvních informací herec zemřel ve vinohradské nemocnici v Praze. Blesku to potvrdil dirigent orchestru Karla Vlacha Dalibor Kapras, následovala ho Herecká asociace.

Podle Karpase prodělal známý herec před třemi lety rakovinu prostaty. Nyní byl ve vinohradské nemocnici na JIP, kam ho podle všeho odvezli s infarktem. Hana Talpová měla jiné informaci, co se Županičovi stalo. Dozvěděla jsem se v televizi, že se nějak potloukl a odnesly to obratle, proto jsem mu hned volala. Byli jsme stále v kontaktu, byl to výborný kamarád, báječný člověk,“ řekla dabérka, které před týdnem telefon ještě zvedl. To už ležel v nemocnici.

Smutnou zprávu následně potvrdila Herecká asociace. „Herecká asociace Vás bohužel musí informovat o smutné zprávě, která nás velmi zasáhla. Podle informací rodiny dnes náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Karlín, nositel Ceny Thálie, pan Ladislav Županič. České herectví tak opustila velká osobnost,“ uvedla na sociálních sítích Herecká asociace.

 

Právě mi to napsal ve zprávě známý, jsem z toho úplně v šoku. Znala jsem ho jako ředitele karlínského divadla, tam jsme spolu také hráli v krásných hrách. Byl to právě on, kdo mi dal mnoho příležitostí. Budu na něj vzpomínat jako na krásného člověka, který miloval lidi,“ řekla Blesku, který jako první přinesl informace o hercově skonu, Kateřina Brožová.

Županiče znají divadelní, filmoví a televizní diváci všech generací, jeho hlas zase milovníci skvělých filmů s Clintem Eastwoodem, Paulem Hoganem či Melem Gibsonem. Zanedbatelné není ani jeho desetileté působení v čele karlínského divadla.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme