Je rozhodnuto. Do druhého kola postoupili Andrej Babiš a Petr Pavel

14. ledna 2023·Zprávy ČTK·Redakce

Andrej Babiš a Petr Pavel. (Zdroj: Profimedia)

Příštím prezidentem České republiky se opět stane muž. Do druhého kola postoupil z prvního místa Petr Pavel, na druhém skončil Andrej Babiš. Třetí nepostupovou příčku obsadila ekonomka Danuše Nerudová. Druhé kolo se koná za 14 dní, 27. a 28. ledna.

O českém prezidentovi se rozhodne až za dva týdny. V prvním kole přímé volby žádný z osmi kandidátů nadpoloviční část voličských hlasů nezíská. Do druhého kola jde na prvním místě generál Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Rozdíl byl ale velmi těsný. „Mám velikou radost. Je to tak těsný rozdíl, že to vidím spíš jako těžkou práci do druhého kola. Výsledek vypadá poměrně shodně. Rozdíl je pár setin hlasů mezi Babišem a mnou. Na to, že jsem byl podle Andreje Babiše nezkušený člověk v politice, tak ten výsledek nevnímám jako špatný,“ řekl Pavel.

Pavel poděkoval za podporu pro druhé kolo prezidentských voleb poražených protikandidátům Danuši Nerudové, Pavlu Fischerovi a Marku Hilšerovi. Ti všichni jej podpořili a nyní budou spolu jednat, jak tuto podporu převést do praxe. Generála Pavla podpořil i premiér Petr Fiala. Volební účast nicméně byla velmi vysoká, k urnám dorazilo 68% voličů.

Na druhém místě skončil předseda Hnutí ANO Andrej Babiš. „Mám radost, jako kandidát Hnutí ANO jsme dosáhli famózního výsledku. Chci poděkovat voličům a mám z toho radost. Je to pro mě nečekaný výsledek. Dal jsem si plán postoupil do druhé kola a mít více hlasů, než Hnutí ANO ve sněmovních volbách. Gratuluji provládnímu kandidátu panu Pavlovi. Trochu mě mrzí, když jsem považován za zlo, nevím proč. Této zemi jsem věnoval deset let svého života s největším nasazením. Nemusel jsem jít do politiky,” řekl mimo jiné Babiš.

 

 

K favoritům patřila podle průzkumů také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by mohla dosáhnout dvouciferného výsledku. O čtvrtou příčku podle průzkumů bojoval poslanec SPD Jaroslav Bašta se senátory Pavlem Fischerem (nezávislý) a Markem Hilšerem z klubu Starostů.

Podrobnosti aktualizujeme 

Zprávy ČTK - další články

Doporučujeme