5 vlastností neoblíbených kolegů v práci. Máte v kolektivu takového spolupracovníka?

20. září 2017·Články·Redakce

Foto: Shutterstock

Vztahy na pracovišti jsou velkou životní školou. Najít dobré zaměstnání a kvalitní kolegy znamená v dnešní době opravdu štěstí. Dá to práci, ale takový vztah se spolupracovníky se dá budovat. Jen nesmíte dělat chyby, které ostatním lezou na nervy. A to nemluvíme jen o popotahování nosem nebo hlasitém smíchu. Řeč je o mnohem důležitějších vlastnostech.

Držet jazyk za zuby

Tajemství je čas od času součástí každého pracoviště. Jsou zkrátka věci, se kterými se kolegovi svěříte, ale samozřejmě nečekáte, že je poví všem u oběda jako drb dne. Buďte těmi, kteří umí držet jazyk za zuby a neřaďte se dobrovolně mezi hlásné trouby. Jsou zprávy, které bychom zkrátka měli okamžitě zapomenout v rámci zachování dobrých vztahů nejen na pracovišti. Pokud se vám kolega svěřil, svědčí to o tom, že k vám má důvěru. Nezklamte ji.

Cenu za bordeláře roku vyhrává…

Nepořádek na vašem stole vypovídá o vaší osobnosti leccos, zkuste ale zůstat opravdu jen na tom svém – jakmile překročíte hranici a ocitnete se se svým chaosem a hnijícím hrnkem od kávy na cizích deskách, je zle. Uklízení společné kuchyňky je také samozřejmostí – co našpiníme, to si uklidíme. Nechcete mít přece pověst toho, ke komu nikdo nechce chodit na návštěvu, protože “jak to u něj asi vypadá, když je schopný takového bince v práci…”

Chovat se slušně nás učili už v mateřské škole

Zíváte na celou místnost, žvýkáte, jíte s otevřenou pusou, hlasitě smrkáte, zouváte si boty, dáváte si nohy na stůl, mlaskáte, srkáte… Máme pokračovat? Tohle všechno není vizitkou dobrého vychování, natož příjemné spolupráce.

Půjčit – ale vrátit

Půjčit si nůžky, sešívačku, krém na ruce, zeptat se, zda si můžeme vzít papírový ubrousek nebo pilník na nehty či obálku na dopis – proč ne? Ale slovo prosím a děkuji by mělo být samozřejmostí. Zároveň bychom to neměli dělat denně a někdy také nabídnout kolegovi svůj krém nebo vlastní deštník.

Já to chci takhle!

Teď budeme svítit, teď ne, teď se otevře okno, teď se zapne klimatizace, topení se stáhne, dveře zavřou – protože já to tak chci. Tak tohle je cesta do sobeckého pekla. Na konci pracovní doby budete nenáviděni, pomlouváni a označeni za sobce. A právem. Na všem, co slouží pro všechny, je třeba se domluvit.

Články - další články

Doporučujeme