8 oblíbených CITÁTŮ Roberta Fulghuma. Slavný glosátor slaví 80. narozeniny

4. června 2017·Články·Redakce

YouTube

V texaském městě Waco se 4. června 1937 narodil spisovatel Robert Fulghum, autor esejů plných laskavého humoru a originálních postřehů ze života, které se mezi českými čtenáři těší mimořádnému zájmu. K psaní se přitom Fulghum dostal až po padesátce, aniž měl ambici stát se spisovatelem na plný úvazek. Prvotina nazvaná Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, mu vyšla v roce 1988 - a u čtenářů sklidila nebývalý ohlas.

Úspěch této sbírky drobných příběhů a úvah o životě přiměl Fulghuma k tomu, aby se vydal na dráhu literáta. Následovala proto řada dalších knížek, mimo jiné další sbírka glos a postřehů Už hořela, když jsem si do ní lehal nebo románová pentalogie Třetí přání. Zatím poslední položkou ve Fulghumově bibliografii je Poprask v sýrové uličce, na své webové stránce pak během letošního jara vydával Fulghum román The Mender of Destinies (Léčitel osudů).

“Mám rád Čechy, český styl a české pivo,” nechal se slyšet Fulghum, který do ČR pravidelně jezdí. A jaké jeho glosy řadíme mezi ty nejznámější?

  1. Kolika lidem jsi dnes řekl, že je máš rád?       
  2. Všichni jsme trochu divní. A život je trochu divný.  A když najdeme někoho, jehož podivnost je kompatibilní s naší, spojíme se s ním a dostaneme se do vzájemné uspokojující podivnosti a té se říká láska… pravá láska.
  3. Z lásky se vám může chtít umřít, ale taky můžete pro lásku žít.
  4. Učitelé a dospělí vám některé věci neřeknou nikdy.
  5. Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce.
  6. Vždycky dejte přednost volnému času před penězi.
  7. Na papíře je dokonalé všechno. V reálu prší i na svatbách.
  8. Věřím, že fantazie je silnější než vědění.
    Že mýty mají větší moc než historie.
    Že sny jsou mocnější než skutečnost.
    Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností.
    Že smích je jediným lékem na zármutek.
    A věřím, že láska je silnější než smrt.

 

Články - další články

Doporučujeme