Mám energii porvat se o dobré věci, tvrdí Vondra. Proč se rozhodl vrátit do politiky?

19. dubna 2019·Články·Barbora Pisingerová

Alexandr Vondra (57, ODS) se z politiky sice před sedmi lety stáhl, nyní se však rozhodl pro návrat a za ODS kandiduje do Evropského parlamentu. O svých plánech promluvil v pořadu Press klub Frekvence 1.

Alexandr Vondra se sice v politickém dění neangažoval řadu let, jeho jméno si však mnoho lidí velmi dobře pamatuje. “Já jsem si dal pohov od té velké politiky, už je to sedm let. Byl jsem úplně prázdná nádoba. Potřeboval jsem doplnit palivo, energii, ideály… Najednou jsem se rozhodl, na poslední chvíli, takže si to opravdu poctivě zkouším z patnáctého místa na naší kandidátce ODS,” vysvětlil Vondra.

“Myslím si, že je to férové. Já mám nějakou nabídku, ale musí být i poptávka, bez ní to v politice nejde. Myslím si, že mám znovu energii a chuť se porvat o dobré věci,”prozradil ve vysílání Frekvence 1 a posluchače ujistil, že má ještě hodně, co nabídnout.

České zastoupení v Evropském parlamentu nešetřil a pořádně ho zkritizoval. Mělo prý tendenci posledních dvacet, třicet let jen odkývávat, s čím přišli ostatní. Tomu by Vondra rád učinil konec a v případě zvolení by aktivněji bojoval za české zájmy. Odmítání všeho evropského ale podle něj cestou není.

Koncept Evropské Unie však považuje za přínosný. Na rozdíl od Velké Británie bychom si podle něj odchod nemohli úplně dovolit. “My jsme ve středu Evropy. My si nemůžeme dovolit ten britský luxus,” myslí si. Nejlepší cestou je proto podle něj ta střední. Potřebujeme podle něj najít hlas zdravého rozumu.

Samotný brexit je podle něj smutnou záležitostí. “Chyby se staly určitě na obou stranách, jak už to tak bývá. Je to nechutně velká ztráta. Británie bude chybět zejména nám Čechům, protože jsme si v mnohém velice rozuměli,” uvedl Vondra. Na rozdíl od některých jiných politiků je přitom přesvědčen, že Británie skutečně z Unie vystoupí. “Já si myslím, že nakonec jo,” prozradil.

Chybu podle něj udělala jak Theresa Mayová, tak státy Evropské Unie. “Myslím, že Theresa Mayová udělala velkou chybu tím, že odsouhlasila dohodu, ke které neměla podporu parlamentu. Ale myslím si a trvám na tom, přestože většinou z Bruselu slyšíme pravý opak, že chybu dělá i Evropská unie. Protože kdybychom se my řídili zejména tou francouzskou logikou, v tom tlačit je do kouta a ke zdi, kdybychom my se takhle chovali ke Slovákům, když jsme se rozváděli, tak jsme nikdy neměli tak skvělý vztah, jako dneska mezi Čechy a Slováky máme. Myslím si, že rozvod, ať už se odehrává kdekoli, v rodině, když už nelze jinak, nebo i mezi národy, tak že se má odehrávat trošku velkoryse a mít na zřeteli budoucí vztahy, ne jenom okamžitý prospěch,” uzavřel Vondra.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde >>

Články - další články

Doporučujeme