Bojovník, hrdina, souboj: Jak hovořit s lidmi s rakovinou? Studie přinesla překvapivé výsledky

14. října 2019·Články·Barbora Pisingerová

Když se hovoří nebo píše o pacientech, kteří trpí rakovinou, nezřídka se používají slova jako bojovník, hrdina, inspirace, souboj nebo dokonce válka. Podle nové studie, která se pacientů ptala na jejich preference, podobný slovník ale řadě nemocných nejen vadí, ale dokonce je nutí cítit se pod tlakem. 

Některá slova, která se v hovoru i v médiích běžně používají, mohou být podle nového průzkumu překvapivě škodlivá. Rozsáhlá anketa pod záštitou britské charitativní organizace Macmillan Cancer Support, do které se zapojilo přes dva tisíce onkologických pacientů odhalila, že slova jako “bojovník” či “hrdina” patří vůbec k těm nejméně oblíbeným.

Zdravá populace má tendenci o pacientech s rakovinou hovořit jako o válečnících, kteří se statečně utkávají s mocným nepřítelem v náročné bitvě, a když tito lidé zemřou, často se říká, že svůj boj prohráli. Podobný slovník najdeme zejména v médiích a v příspěvcích na sociálních sítích. Podle nové studie však může nadělat více škody než užitku.

“Myslím, že onkologický slovník může nést značnou negativní zátěž – popisování pacientů slovy statečný, bojovník, válečník a přeživší nakládá neuvěřitelný tlak na nově diagnostikované,” uvedla pro BBC Mandy Mahoney (47), která trpí nevyléčitelnou metastatickou rakovinou prsu.

Poprvé jí byla diagnostikována v roce 2011, od té doby se jí vrátila ještě pětkrát. Podle Mandy není vhodné ani říkat, že někdo “svůj boj prohrál”. “Zní to jako byste dost nebojovali nebo se vzdali,” míní žena. Namísto podobných formulací preferuje neutrální, faktickou terminologii. Sama sebe popisuje čistě tak, že “žije s nevyléčitelnou rakovinou”. “Nejsem statečná nebo inspirativní. Jen se snažím žít svůj život,” dodává.

Ačkoli většina respondentů rozsáhlé studie dává Mandy za pravdu, najdou se i tací, pro které jsou slova o bojovnících naopak povzbudivá. Jedním z nich je například Craig Toley (31), kterému byla v roce 2016 diagnostikována rakovina štítné žlázy a který je nyní v remisi.

“Slova jako ‘souboj’, ‘válečník’ nebo ‘bitva’ budou různě interpretována různými lidmi. Osobně mi pomohla v sobě najít sílu a přemýšlet o své rakovině jako o výzvě, se kterou se musím utkat,” svěřil se Craig, který se věnuje silovému trojboji. “Každý má rád příběhy o válečnících,” dodává.

Podle odborníků z organizace Macmillan Cancer Support reaguje každý člověk na nemoc odlišně. Proto je ale důležité brát zřetel právě na to, co vyhovuje jemu konkrétně a nesklouzávat k dobře míněným postupům, které někdy mohou nadělat více škody, než užitku.

Články - další články

Doporučujeme