Dasha: Být soutěžící ve StarDance by mě lákalo. Soutěžící neví, do čeho jdou, očekává se od nich výkon vrcholového sportovce

16. prosince 2023·Celebrity·Barbora Turková

Dasha (Zdroj: Profimedia)

Patří mezi nejznámější české zpěvačky, neustále je v jednom kole. Objevuje se jako vokalistky ve StarDance, hraje v muzikálech, získala cenu Thálie a koncertuje i sólově. Zpěvačka Dasha si s Lucií Černou povídala nejen o StarDance, ale i p tom, proč se nakonec rozhodla věnovat se zpěvu a jaké to bylo zpívat s Karlem Gottem.

Od začátku vysílání StarDance je součástí i zpěvačka Dasha, která je nedílnou částí Moondance orchestru. „Vždycky, když se to řekne, jak jsme tam dlouho, je to hrozné, ale my všichni víme, jak rychle to utíká. Pravda ale je, že zásadní okamžiky jsem zažila v průběhu let, kdy bylo StarDance. Byla jsem těhotná, kojila sem a nikdy jsem nevynechala. S partnerem jsme si znali dlouho, děti jsme chtěli a bylo nám přes třicet. A říkala jsem mu ´Je podzim, porodím v létě a nikdo po mě nebude nic chtít a já budu mít kli“, směje se zpěvačka.

Sama přiznává, že zúčastnit populární soutěže by se ale nechtěla. „Nikdo ze soutěžících neví, do čeho jde, ale najednou je na ně kladen nárok jako na vrcholového sportovce. Bolí mě to za ně; makají, jsou oblepení tejpama, huntují si těla, musí makat jako vrcholový sportovci. Ti, co jsou profesionální sportovci, jsou zvyklí, ale ti ostatní ne. Tanec by mě lákal, hrozně bych se ho chtěla naučit,“ vysvětluje Dasha, která se každý týden musí naučit nové písně na přímé přenosy. Sama ale říká, že už je to zvyk. „Dramaturgové přitvrzují, ale je to výzva. V sobotu večer se dozvíme, kdo vypadne a od neděle začínáme zkoušet. Každá sekce spolu komunikuje a rozděluje úlohy a učíme se. Všichni se ve čtvrtek potkáme na place, kde jim to zahrajeme a doladíme to s páry. V sobotu ráno máme zkoušku, generálku a večer je přenos.

Zpěvačkou se ale vlastně nikdo moc stát nechtěla. Po základní škole udělala přijímačky do Rakouska na školu, která byla zaměřená na cestovní ruch. Lákal mě kontakt s lidmi, chtěla jsem dělat jazyky. Umím rusky, německy, anglicky, chvilku jsem měla italštinu a díky StarDance hodně zpíváme ve španělštině, tak tu bych chtěla dotáhnout.“ Krizi ve svém oboru měla, asi stejně jako většina umělců, po covidu. Cestovní ruch ale kvůli karanténám také hodně trpěl. „Člověk nikdy neví a třeba si taky jednou budu muset najít něco jiného. Zpěvačka by měla poznat, kdy se má stáhnout,“ říká Dasha s tím, že nejvíce se udržuje díky spánku. Jako matka ho ale moc nemá.

Karel Gott byl neskutečný profík, docenila jsem ho až později

Veřejně poprvé vystupovala v sedmi letech na tatínkově oslavě. Pak se začala učit na housle, ale hrát a zpívat před lidmi se jí moc nechtělo. Rodiče jí podporovali, i když otec trumpetista moc dobře věděl, do čeho by se jeho dcera mohla dostat. „Říkal mi, že hudebník nemůže mít normální rodinu. Je pravda, že v mém okolí jsou ty vztahy takové všelijaké. Mě se to daří držet, i díky tomu, že mám doma muzikanta a on pro to má pochopení. Rodiče mě podporovali, táta poznal, že mám talent. S houslemi jsem pak přestala, tak mi zůstal zpěv.

Do Prahy přišla ze Zlína v 15 letech, kdy šla do hlavního města studovat konzervatoř. Připouští, že to pro ni byl šok, ale že si to moc nepřipouštěla. Už jako dospívající se ale dostala díky svému talentu k takovým jménům jako Karel Gott nebo Jiří Korn. „Chodila jsem na konzervatoř k Lídě Nopové, která bývala vokalistkou Karla. Ten jí řekl, že hledá dvě vokalistky a přišla za mnou, zda bych o to neměla zájem. Uměla jsem německy, Karel jezdil hodně do Německa a měla jsem ráda sborové zpívání, fascinovalo mě to. Řekla jsem si, že to zkusím, ale vůbec jsem si neuvědomovala do čeho jdu. Jeho repertoár jsem tolik neznala, nebyl to pro mě idol, uznávala jsem jeho osobnost. Až později jsem docenila to, jaký byl. Na to, co dokázal, byl velmi lidský a pokorný, neskutečný profík. Nemohla to pro mě být lepší škola,“ vzpomíná Dasha, která s Mistrem hrála přes dvacet let. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Celebrity - další články

Doporučujeme