Felix Slováček: Štaidl byl šarmantní, charismatický muž. Vzpomínat na něj budu jenom s láskou

2. února 2021·Celebrity·Barbora Pisingerová·Helena Šulcová

Foto: Frekvence 1

Celé Česko o víkendu těžce zasáhla zpráva o úmrtí legendárního skladatele a hudebníka Ladislava Štaidla (†75). Hlubokou ranou je i pro jeho letitého kolegu a kamaráda Felixe Slováčka (77). Ten v pondělí exkluzivně pro Frekvenci 1 v pořadu Press klub na kamaráda zavzpomínal. 

Zpráva o Štaidlově úmrtí Felixe Slováčka skutečně zdrtila. “Já jsem věděl, že Láďa leží v nemocnici od 7. ledna, ale neustále jsem byl přesvědčený o tom, že je to statný člověk, statný chlap, že to asi nebude tak zlé,” uvedl v pondělí v pořadu Press klub s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Hudebník ale nakonec vážné nemoci podlehl. “Když mi ráno zavolali, že Láďa zemřel, tak jsem chvíli nemohl vůbec nic a měl jsem slzy v očích jako malý kluk,” přiznal Slováček. Kvůli rozrušení ani nepostřehl, kdo mu informaci vlastně zavolal. “Nějaký pán. Jen jsem si poslechl tu zprávu a už jsem skoro kolaboval,” připustil.

Přes padesát let přátelství

Slováček a Štaidl byli přáteli více než 50 let. “My jsme se znali od šedesátého osmého. Na podzim roku ’68, když se kluci vrátili z Las Vegas, tak jim emigroval saxfonista a já jsem v té době byl v orchestru Karla Vlacha,” vzpomínal Slováček.

“Chodil jsem hrávat po představení do vinárny Viola s Honzou Hamrem, Luďkem Holanem a s panem Žižkou, a tam se vždycky po představení scházeli muzikanti, umělci, spisovatelé, básníci, prostě všichni, kdo si chtěli dát ještě drink a žít tu noc delší život,” vyprávěl.

Právě ve vinárně Viola došlo k osudnému setkání. “Tam přišel jednou Jirka Štaidl, tak jsem se s ním bavil i o té emigraci jejich safoxonisty a jemu se líbilo, jak jsem hrál, tak tam asi za týden pozval Láďu Štaidla i s Karlem, a plácli jsme si,” popsal, jak všechno začalo.

Vzpomínat na něj budu s láskou

Se Štaidlem nakonec Slováček strávil více času, než s Karlem Gottem, protože spolu jezdili autem na koncerty. S Gottem se saxofonista vídal hlavně při zkouškách nebo na jevišti.

“Láďa byl skutečně šarmantní, elegantní, charismatický muž, a vzpomínám na něj skutečně jenom s láskou, protože pro mě i pro moji kariéru udělal hodně moc,” svěřil se v pořadu dojatý hudebník.

Podle Slováčka Štaidl výrazně ovlivnil jeho život, a to jak osobní, tak ten pracovní. “Bez něj bych byl určitě hudebně jinde. Jak repertoárem, tak přístupem k muzice, tak vůbec v přístupu k showbyznysu a chování v showbyznysu. To všechno jsem se naučil od něj,” uvedl v Press klubu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Celebrity - další články

Doporučujeme