Herečce Haně Maciuchové mohli v divadle konečně splnit poslední přání

21. května 2021·Celebrity·Lenka Skrzeczkova

Hana Maciuchová při autogramiádě své knihy na festivalu Svět knihy 2017. (Foto:ČTK)

Herečka Hana Maciuchová, která v lednu prohrála boj s těžkou nemocí, myslela opravdu na všechno. V Divadle na Vinohradech, kde účinkovala v inscenaci Harold a Maude, domluvila za sebe náhradu. Místo ní, bude hlavní roli hrát slovenská herečka Zuzana Kronerová. O posledním přání promluvil ředitel divadla Tomáš Töpfer pro deník Blesk.

Hana Maciuchová (†75) ještě nemocná, odehrála v divadle poslední čtyři reprízy v roli Maude.“Diváky a kolegy v divadle, kteří věděli o jejím zápase se zákeřnou nemocí, fascinovala jako svérázná, s konečností lidského života vyrovnaná, a proto od strachu ze smrti osvobozená a radostná osmdesátnice Maude,” řekl pro deník Blesk Töpfer.

Když se dozvěděla, že se jí zákeřná nemoc vrátila, rozhodla se s divadlem dohodnout na svém posledním přání. “Obdivuhodně profesionálně a lidsky statečně se předem s vedením divadla domluvila na tom, že pokud jí nemoc nedovolí odevzdat perfektní výkon, bude správné, když do role vstoupí jiná herečka jako její alternace,” uvedl ředitel Divadla na Vinohradech.

Až teď po covidové pauze a znovuotevření divadel mohli přání Maciuchové splnit. “S velkým obdivem a respektem k jejímu přání jsme návrh Hany Maciuchové nyní uskutečnili. Požádali jsme vynikající slovenskou herečku, paní Zuzanu Kronerovou, aby se opuštěného partu ujala,” dodal Töpfer.

Kronerová návrh přijala jako projev úcty k zesnulé vynikající herečce.Maude je rolí napsanou pro velkou herečku, a každá velká herečka – první z nich v českém divadle byla Marie Rosůlková – ji naplní svou lidskou originalitou a osobními tématy. Maude Zuzany Kronerové bude proto rozhodně jiná, než byla éterická a tajemná Maude Hany Maciuchové,” doplnil na závěr ředitel.

Celebrity - další články

Doporučujeme