Jackie Chan slaví 65! Za život si zpřelámal snad všechny kosti v těle

6. dubna 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

Zdroj: ČSFD

Než se z něj stal klasik akčních filmů, zpřelámal si Jackie Chan snad všechny kosti v těle. Tento hongkongský herec, který se narodil 7. dubna 1954, se totiž ve filmech, podobně jako Jean-Paul Belmondo, jen málokdy nechává zastupovat kaskadérem. Ostatně jako kaskadér u filmu v 70. letech i začínal, než deset let nato stvořil žánr akční komedie, která mu pomohla dostat se až do Hollywoodu. Mezinárodní proslulost mu vynesly takové filmy, jako například Křižovatka smrti, Tenkrát na Východě či Rytíři ze Šanghaje.

Dnes má tento herec se šibalským úsměvem na kontě vice než 150 filmů, které jsou sice z žánru akčních a je v nich hodně bojových scén, krev v nich ale skoro neteče. Jackie Chan se totiž často pere trochu zvláštním způsobem – místo nožů, mečů či kopí používá třeba nákupní vozík nebo štafle. A ačkoliv vyrostl v Hongkongu, většinu dialogů v angličtině se učí nazpaměť. Přes 20 let byl hvězdou akčních filmů natáčených v čínštině.

Chan Kong Sang, což znamená Narozen v Hongkongu, už v dětství praktikoval s otcem kung-fu. Když mu bylo sedm, zapsali ho rodiče na Čínskou dramatickou akademii, kde se deset let věnoval bojovým uměním, akrobacii, tanci a zpěvu.

Na plátně se poprvé objevil již jako osmiletý. Po dokončení akademie se ale musel pár let živit jako dělník na stavbě, než se z něj stala hvězda hongkongské akční scény.

Od roku 1982 je ženatý s tchajwanskou hereckou kolegyní Joan Lin, s níž má syna Jaycee Chana, rovněž herce. V roce 1999 vyšlo najevo, že Chan během románku s hongkongskou herečkou a bývalou královnou krásy Elaine Ng zplodil dceru Ettu.

Ve svých pamětech s názvem Never Grow Up (Nikdy nedospět) odhalil i svůj boj s alkoholem, návštěvy prostitutek či to, jak mrštil synem přes celou místnost.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme