Kousek dortu ze svatby Diany a Charlese byl vydražen za 55 tisíc korun. Majitel se bude muset držet, aby ho nesnědl

1. září 2021·Celebrity·Barbora Turková

Charles si bere Dianu (Zdroj: ČTK)

Skoro po čtyřiceti letech byl vydražen kousek dortu ze svatby princezny Diany a prince Charlese. Porce má zhruba 800 gramů a v se aukci prodala za 1 850 liber (téměř 55 500 korun). Výrazně tak předčila očekávání aukční síně. Informaci uvedla BBC.

Novým majitelem dortu se stal Gerry Layton z Leedsu a do aukce přihazoval online. Vyvolávací cena byla 300 liber, tedy asi devět tisíc korun. Pořadatelé očekávali, že cena se zastaví na zhruba 500 librách, tedy 15 tisíc korun. Částka 1 850 liber tedy všechny překvapila.

Provozovatel luxusních lodí chce dort vložit spolu se svým majetkem do své závěti, aby se po jeho smrti prodaly a výtěžek šel na charitu. Dort si chce Layton převzít v následujících dnech, ale médiím sdělil, že se bude muset hodně držet, aby ho nesnědl.

A jak je možné, že se kousek dortu ze 23 oficiálních svatebních dortů zachoval? Postarala se o to zaměstnankyně královny matky Moyra Smith. Sladkost je z marcipánu s bílou polevou, je ozdobená cukrovou verzí britského královského erbu se lvem a koněm a je “mírně popraskaná”. Žena ho uchovávala v potravinové fólii, píše BBC. Podle aukční síně vypadá kousek stejně jako ve svatební dort. Nicméně se nedoporučuje ke konzumaci.

Princ Charles si Dianu vzal v červenci 1981, rozvedli se v roce 1996. Diana byla ve světě velmi populární a věci z její pozůstalosti se prodávají v aukcích za velmi vysoké ceny. Vydražený kousek dortu se prodal už v roce 2008 po smrti Smith. Dianin automobil Ford Escort se letos v červnu prodal za 52 640 liber, tedy za téměř 1,6 milionu korun, její tříkolka z dětských let se v červenci vydražila za zhruba třetinu prodejní ceny zmiňovaného automobilu.

Co na to Jan Kraus?

Celebrity - další články

Doporučujeme