Láska jejího života. Alžběta II. má po smrti prince Philipa v srdce velké prázdno

13. dubna 2021·Celebrity·Barbora Turková

Alžběta II a Phillip (Foto zdroj: Shutterstock)

V pátek ve věku 99 let zemřel princ Philip. Nyní se k celé smutné události vyjádřila sama princova manželka, britská královna Alžběta II.

V katedrále v Canterbury se konala pietní vzpomínka za prince Philipa, který v zemřel v pátek ve věku 99 let. Bohoslužbu vedl canterburský arcibiskup Justin Welby, který má příští sobotu celebrovat princův pohřeb v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Pohřbem skončí osmidenní státní smutek, který vládne v celé Velké Británii. Rodina se nyní semkla okolo královny a snaží se jí být oporou. “Je to velká ztráta. Myslím, že bych to řekl tak, že jsme ztratili téměř dědečka národa,” řekl novinářům po bohoslužbě princ Andrew, druhorozený syn královského páru.

Královna, která byla Philipovou manželkou 74 let, nese manželovu ztrátu velmi důstojně. “Jeho odchod zanechal v jejím životě velké prázdno.” Arcibiskup Justin Welby při dnešní bohoslužbě v canterburské katedrále věnoval modlitbu všem, jimž skon prince Philipa způsobil “hlubokou ránu“. K odchodu vévody z Edinburghu se vyjádřila většina jeho rodiny. Princ Charles o něm řekl, že za posledních sedmdesát let “poskytl nejpozoruhodnější a nejoddanější službu královně, své rodině a své zemi, ale také celému společenství.”

Pohřeb Philipa se uskuteční 17. dubna bez účasti veřejnosti, ale bude vysílán v přímém přenosu v televizi. Počet truchlících bude kvůli pravidlům v době pandemie omezen na třicet. Posledního rozloučení se nezúčastní premiér Boris Johnson, který tak dá přednost truchlící rodině. Na pohřeb dorazí i propíraný princ Harry, ale bez manželky Meghan. Ta zůstala vzhledem ke svému těhotenství na doporučení lékařů v USA. Britská média spekulují, zda členové královské rodiny využijí této příležitosti k tomu, aby se usmířili. Například bratři William a Harry budou ve smuteční průvodu kráčet vedle sebe, hned za svým otcem, princem Charlesem.

Královna Alžběta a princ Phillip (Zdroj: Shutterstock)

 

Celebrity - další články

Doporučujeme