Libušku Šafránkovou sledovala StB. Co na ni měla?

13. září 2021·Celebrity·Dominika Číčelová

Sestry Libuše (vlevo) a Miroslava Šafránkovy v roce 1986. Foto: ČTK

Po nečekané smrti vyšla najevo pravda o tom, že zesnulou herečku Libuši Šafránkovou sledovala Státní bezpečnost. Celá její rodina se dostala do hledáčku agentů v roce 1985. S informací přišel Blesk.

Bylo úterý 2. dubna, když sestry Šafránkovy přijely do Krkonoš. „Na Benecko přicestovala k soukromému ubytovateli Josefu Urbancovi herečka Libuše Šafránková se svou sestrou, která je provdána v NSR. Přijely společně vozidlem Ford SPZ WI-ZX 555. Jedná se o známého ubytovatele a ubytoval je ve svém rodinném domku v pokoji hned u vchodu do domku,“ píše se ve svazku StB z Archivu bezpečnostních složek. Sledovaný pracovník německé ambasády přijel s celou rodinou k Urbancovým o dva dny později.

Estébáci důkladně popsali vše, co viděli. „Jinak pracovník ZÚ i rodinní příslušníci se neustále stýkali s Šafránkovými. Pramen se dozvěděl, že jedna ze sester je provdána za filmového producenta v NSR, nyní tam navštěvuje ekonomickou školu,“ stojí mimo jiné v třístránkovém dokumentu. Sestra Miroslava alias Borůvka z Básníků na dotaz, zda o tomto jejich sledování věděla, nereagovala.

Po rozvodu s prvním manželem se Miroslava Šafránková vrátila zpět do Česka, kde v roce 1993 ztvárnila Arabelu v pokračování kultovního seriálu (v první sérii ji hrála Jana Nagyová, ale hlas jí propůjčila Libuše Šafránková). V Česku se pak Mirka provdala za Miroslava Drozdu a provozovala tiskovou agenturu Kirké.

Celebrity - další články

Doporučujeme