Návštěvníci slaví! Od premiéry seriálu uplynulo 40 let

12. listopadu 2023·Celebrity·Redakce

Návštěvníci – herci. (Foto: Česká televize/Profimedia)

Neuvěřitelných 40 let oslavili herci a představitelé sci-fi seriálu Návštěvníci, jenž i po takové době patří mezi vůbec to nejlepší z české seriálové scény. V Praze se sešli herec Josef Dvořák, herečka Dáda Patrasová, herečka Klára Pollertová-Trojanová a společně oslavili výročí.

Československý science fiction seriál z pera Oty HofmanaJindřicha Poláka oslavil krásné 40. výročí. Seriál měl svou premiéru 5. listopadu 1983 a od té doby se těší velké popularitě. Dokonce si vysloužil přízvisko nesmrtelný.

Děj seriálu nás nejprve vezme do roku 2484, kde počítač CML signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem.

Návštěvníci. (Foto: Česká televize)

Návštěvníci měli mít pokračování

Hodně známé jsou ze seriálu například amarouny. Což byl želatinový pokrm návštěvníků a tvůrci se v jeho případě nechali inspirovat stravou kosmonautů. Pojem se prosadil časem i do češtiny a za jeho významem se skrývá jídlo nevýrazné chuti.

Kromě Josefa Dvořáka, Dagmar PatrasovéJosefa Bláhy si zde zahráli Vlastimil Brodský, Dagmar Havlová, Viktor Král či Vladimír Menšík. Seriál byl natolik oblíbený, že se uvažovalo o pokračování. Po roce 2000 začal Petr Macek pracovat na scénáři, bohužel dodnes se neví, proč nakonec nedošlo k samotné realizaci.

Celebrity - další články

Doporučujeme