Pavel Nový promluvil o zkušenosti s kómatem: Proč je důležité, abychom na pacienty mluvili?

24. května 2021·Celebrity·Barbora Pisingerová

Pavel Nový. Foto: ČTK

Herec Pavel Nový (72) ve svém životě prožil již mnohé, jednou z nejintenzivnějších zkušeností byla ale západonilská horečka, kvůli které mohl svého času jen hýbat očima. Po letech nyní popsal, jaké to je být v kómatu a proč je důležité, aby blízcí za pacientem pravidelně chodili. 

Vážnou nemocí se Pavel Nový nakazil v roce 2007 a měl tehdy podle svých slov takříkajíc smrt na jazyku. Jako první přišly halucinace. “Přišel za mnou psychiatr pan doktor Šedivý a ptal se mě, co vidím. Tak jsem mu říkal: ‘Čoveče, lezou na mě takový hnusný zelený veliký červi ze zdi.’ On se ptal: ‘Prosím tě, jak vypadají?’ Já jsem se na něj tak koukl a říkám: ‘A víš, že jsou ti hodně podobný?’ A to je poslední, co si z ‘minulýho’ života pamatuju,” popsal pro Seznam Zprávy.

Než lékaři zjistili, že jde o západonilskou horečku, trvalo to podle Nového poměrně dlouho. Přesně to ale herec neví, protože kvůli nemoci ztratil vědomí. “Nějakou chvíli jsem byl v kómatu, nějakou chvíli jsem byl v umělém spánku, ale všem bych chtěl říct: Přátelé, bude-li někdo u vás v rodině anebo z vašich přátel v kómatu nebo v umělým spánku, choďte za ním, mluvte na něj. Všechno si pamatujeme,” vzkázal všem.

Vztek jako nikdy v životě

Jednoduché nebyly ani chvíle po probuzení. “Pan doktor Bilina, primář ARO v Příbrami, se mě na něco ptal, já mu chtěl odpovědět a nevyšlo ze mě nic, jenom takový skřek. Mluvit mi nešlo, mohl jsem hýbat očima, ale jinak jsem nic necítil, byl jsem ochrnutý. To bylo docela hustý a dostal jsem takový vztek, jaký jsem v životě neměl,” vzpomíná na nepříjemné chvíle.

Zdravotní problémy má kvůli nemoci dodnes. Nějaký čas strávil na vozíku, pak se pohyboval o berlích, nakonec s pomocí jedné hole a dnes již sice podporu nepotřebuje, o dobré fyzické kondici ale stále nemůže být řeč. “Občas řeknu: Už běžím. A pak si uvědomím, že to je volovina,” svěřil se.

Celebrity - další články

Doporučujeme