Před 40 lety zemřel děda Homolka. Připomeňte si jeho legendární hlášky, které by se měly tesat do kamene

12. března 2017·Celebrity·Redakce

Josef Šebánek, který zemřel před 40 lety, 13. března 1977, se nejvíc proslavil v trilogii o rodině Homolkových režiséra Jaroslava Papouška. Jako děda Homolka byl asi největší hvězdou této oblíbené série. Geniálního neherce objevili kameraman Miroslav Ondříček a režisér Miloš Forman, který ho obsadil i do svých prvních filmů Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko!

Šebánek (narozený 22. července 1915) byl nezkrotný živel, “zábava”, jak říkala jeho žena. Dokázal bavit celou společnost, měl dar vyprávění, i když pro ostřejší výraz nešel daleko. Své herectví nebral příliš vážně.

Před filmem se celé roky živil jako řidič. Po druhé světové válce měl krátce autodopravu, a po znárodnění se stal řidičem autojeřábu u Konstruktivy. Zemřel ve věku 61 let.

Připomeňte si jeho legendární hlášky:

#1 Jestli si ten fotbal nevybojuješ, tak jsi u mě mrtvej muž!

#2 Já jsem si ty prsa musel holit, dokud si mě nevzala. Ovšem, pak jsem se na to vyfláknul, rozumíš? Ale zase jsem musel dělat jiný pitominy.

#3 Hergot, bábo, otevři nebo ti z těch peřin udělám Himaláje.

#4 Mámo! Já ti řikam, že tě nenávidím! A řikám to tu přede všema!

#5 Jako já jsem přišel na to, jak na tebe. Za pětatřicet let jsem na to nepřišel.

#6 To bych musel být, prosím tě, Edison anebo Lenin, a ani ty by na tebe nestačili. Jsem si za těch pětatřicet let vydobyl fotbal a to je keců, že je to hrozný. To je pomalu víc, než kdybych, člověče, vynalezl tu žárovku!

#7 Každej normální civilizovanej člověk ví, že když tluče a někdo na něj tluče, tak tluče proto, aby netlouk.

#8 Mámo, že ty pudeš taky klečet, teď jsi byla na mně moc vošklivá, to je na klečení.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme