Před 90 lety se narodil James Dean! Rozhněvaný mladík se stal hlasem své generace

8. února 2021·Celebrity·Barbora Pisingerová·ČTK

James Dean a Natalie Wood. Foto: Warner Bros. Pictures

Svou naštvaností a vzdorem proti zaběhlým pořádkům vystihl americký herec James Dean, narozený 8. února 1931, dokonale pocity tehdejší mladé generace. A stačily mu k tomu pouhé tři filmy v rozmezí jediného roku. Víc nestihl. Jeden z největších talentů své doby se zabil v autě v pouhých čtyřiadvaceti letech.

“Herectví je pro mě nejlogičtější způsob, jak se zbavit neurózy,” říkal Dean. “Hraju si na herce, abych vyjádřil přízraky a dramata, v jejichž zajetí žiju.” Do rolí vložil sám sebe, své vnitřní sváry, zranitelnost, opuštěnost a nedostatek lásky.

Prvním z trojice velkých rolí byl odstrčený syn amerického farmáře Cal Trask ve filmu Na východ od ráje (1955) Elii Kazana. V bezútěšném prostředí kalifornských farem tu Dean podal fascinující obraz problematického mladíka. Jeho představení mu vyneslo posmrtnou nominaci na Oscara – první v historii udělování této ceny.

Rebel bez příčiny

Druhou rolí byl Jim Stark, Rebel bez příčiny ze stejnojmenného filmu (1955), další vzbouřenec proti rodičovské autoritě, který jde vlastní divokou cestou. A třetí byl mladý obyčejný rančer Jett Rink, ze kterého se stane mocný Texasan soupeřící se svým bývalým zaměstnavatelem ve snímku Gigant (1956).

Tento film, za který získal další nominaci na Oscara, už ale Dean na plátně vidět nemohl. Byť měl se společností Warner Brothers uzavřenou smlouvu na devět filmů během příštích šesti let, 30. září 1955 se ve svém stříbrném Porsche Spyder přihnal na osamělé horské dálnici pro vlastní smrt. Na křižovatce se srazil s jiným autem, jeho řidič přežil, Dean byl na místě mrtev.

Fenomén žije dodnes

Jeho krátký, ale intenzivní život začal na farmě v Indianě. Maminka mu umřela v devíti letech a otec ho poslal na výchovu k sestře. Po hereckých studiích v Los Angeles svůj styl kultivoval i v newyorském Actors’ studiu, nakonec se dostal i na Broadway. Příznivé recenze mu zajistily první roličky. A pak přišel Elia Kazan. Ve svých pamětech vzpomíná, že při natáčení filmu Na východ od ráje musel Deana přemístit do bungalovu blízko svého, aby na něj mohl dohlížet – tak divoký byl jeho noční život.

“Nikdy jsem neviděl tak zapáleného herce s extrémní koncentrací a výjimečnou představivostí,” prohlásil o Deanovi Marlon Brando, jeho velký vzor. “Poškozená, ale krásná duše našeho věku,”dodal jiný pop-kulturní idol Andy Warhol. Fenomén Jamese Deana, který fascinuje dodnes, byl zachycen ve filmových dokumentech a životopisných knihách.

Celebrity - další články

Doporučujeme