Před pěti lety zemřel Alan Rickman. Diváky si získal rolí profesora Snapea i padoucha Grubera

14. ledna 2021·Celebrity·Barbora Pisingerová·ČTK

Alan Rickman. Foto: Shutterstock

Britského herce Alana Rickmana, který zemřel 14. ledna 2016 ve věku 69 let na rakovinu, znali diváci zejména jako profesora Snapea z filmových příběhů o čaroději Harrym Potterovi. První velkou slávu ale zažil Rickman už v 80. letech díky akčnímu hitu Smrtonosná past, role padoucha Hanse Grubera mu přinesla nové příležitosti, ale zároveň ho ve filmech odkázala, až na několik vzácných výjimek, na vedlejší a méně významné role.

Rickman se narodil 21. února 1946 v Londýně do irsko-velšské rodiny. Od dětství měl velký výtvarný talent a po studiích se živil jako grafik, teprve později se přiklonil k herectví. Až do svých dvaačtyřiceti let se věnoval pouze divadlu a jen občas se objevil v televizi.

Smrtonosná past všechno změnila

Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1988 s nabídkou, aby si zahrál ve Smrtonosné pasti. Následovala celá řada filmových rolí, mimo jiné i v romanci Rozum a cit po boku Kate Winsletové, Emmy Thompsonové a Hugha Granta.

Se dvěma posledně jmenovanými se potkal i v dnes už vánoční klasice, komedii Láska nebeská z roku 2003. Mezi jeho výrazné úlohy patřil šerif z Nottinghamu ve filmu Robin Hood: Král zbojníků (1991).

Tato jeho další role hlavního záporáka, tentokrát protivníka Kevina Costnera, mu vynesla britskou filmovou cenu BAFTA. Rickman, který převzal i českou cenu Kristián, si párkrát vyzkoušel také režii – a také se objevil třeba v klipu populární britské kapely Texas.

Celebrity - další články

Doporučujeme