České děti a zájmové kroužky: Polovina chodí na ty sportovní! Kolik za ně rodiče dají měsíčně?

25. dubna 2017·Články·Redakce

shutterstock

Zhruba polovina českých rodičů (47 procent) posílá své děti na sportovní kroužky. Mezi nejpopulárnější patří v Česku fotbal, plavání a florbal. Populární je také hraní na hudební nástroj a keramika. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos, kterého se účastnili lidé v Česku, na Slovensku, v Polsku a Bulharsku. Třetina českých dětí podle něj na žádný kroužek nechodí.

V mezinárodním srovnání čtyř zemí se sportovních kroužků účastní nejvíce děti v Česku, mezi nejoblíbenější patří ale i v ostatních třech státech. Z výsledků průzkumu je patrné, že pokud děti sportují, dělají více druhů. Na prvním místě je ve všech čtyřech zemích fotbal a plavání. Rozdíl je v oblíbenosti florbalu. Ten je velmi populární v Česku (20 procent dětí) a na Slovensku (17 procent). Naopak v Polsku a v Bulharsku na něj chodí jen asi jedno procento dětí, ukázal průzkum, kterého se v prvním čtvrtletí letošního roku zúčastnilo ve čtyřech státech 2411 lidí.

Populární jsou i umělecké kroužky. Mezi nimi patří v Česku k nejoblíbenějším hra na hudební nástroj, na který chodí přibližně polovina (42 procent) dětí, jež se účastní nějakých kroužků. Třetina dětí navštěvuje keramiku, která je v ostatních zemích méně oblíbená a neúčastní se jí tam ani desetina dětí. Na Slovensku je nejoblíbenější malování (45 procent). V Polsku a Bulharsku vede tanec, na který tam chodí asi polovina dětí.

Autoři průzkumu uvádějí, že průměrná roční útrata za vybavení na volnočasové aktivity dítěte je v Česku 166 eur, tedy asi 4500 Kč za rok. To je zhruba průměr mezi uvedenými zeměmi. Na Slovensku utratí rodiče za výbavu na kroužky průměrně asi 123 eur (3300 Kč) ročně a v Polsku 232 eur (6200 Kč).

Polovina českých rodičů platí měsíčně za organizované aktivity dítěte více než 250 korun, vyplývá z průzkumu. Podobnou částku vydá na Slovensku přibližně čtvrtina rodičů. Více než 500 korun měsíčně stojí kroužky asi čtvrtinu Čechů, přes tisíc korun měsíčně za ně zaplatí desetina českých rodičů.

Nejméně dětí chodí na kroužky na Slovensku, a to asi 44 procent. V Česku, Polsku a Bulharsku na žádné nechodí asi třetina. Mezi nejoblíbenější společné aktivity dětí s rodiči patří společenské hry, turistika, čtení a sport. Často také společně malují.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme