Chcete, aby vám šlo vánoční pečení pěkně od ruky? TIPY babiček, které stojí za to vyzkoušet

2. prosince 2017·Články·Redakce

Někteří z nás už začali, jiní se teprve chystají, nakupují, hledají recepty a počítají druhy. Vánoční pečení je rituál, událost, která stmeluje rodinu napříč generacemi. Každá má totiž jedinečný recept, který v jiné domácnosti neznají, nebo dělají zcela jinak. Jak na to, aby se vánoční cukroví povedlo i letos - nebo možná ještě o trochu líp než minulý rok?

Připravte se

Než začnete se samotným pečením, připravte si suroviny, které budete potřebovat. Nechte je v pokojové teplotě – hlavně máslo a vejce. Jen připravená máslová těsta ponecháme v chladu, jinak se srazí.

Ořechy můžete nahradit vločkami

Opražte ovesné vločky a buď jimi ořechy přímo nahraďte, nebo je s nimi smíchejte. Těsto bude chutnat stejně, ale bude méně tučné.

Provonět!

Přidejte do světlého těsta citrónovou nebo limetkovou kůru, pomerančová nebo mandarinková se skvěle hodí do kakaového těsta. Samozřejmě ji nezapomeňte důkladně omýt, než ji budete strouhat.

Provzdušnit!

Prosejte mouku přes síto, těsto bude výrazně lepší. Provzdušní se a dodá cukroví skvělou chuť a křehkost.  Pokud se vám vykrajované kousky po upečení lámou ve chvíli, kdy je sundáváte z plechu, pečte na pečícím papíře a vždy sundávejte celý papír a nechte na něm cukroví vychladnout.

TIP: Vánočka bude déle vláčná, přidáte-li nastrouhanou vařenou bramboru do těsta. Perníčky se jen rozplynou, když přidáte do směsi pár lžic černého čaje. A kousek jablka v krabici s již upečeným cukrovím zajistí, že neztvrdne a udrží si vláčnost.

Články - další články

Doporučujeme