Chcete si koupit dítě? Není problém

1. září 2018·Články·Lukáš Vaněk

Český právní systém umožňuje legálně obchodovat s dětmi. Dítě se tak může dostat k lidem, které systém vyhodnotil jako nevhodné pro adopci. Mají-li dostatek peněz a najdou těhotnou ženu, dítě si jednoduše koupí. Obchodování s dětmi bude jedním z témat letošní konference ISPCAN 2018 zabývající se prevencí týrání, zneužívání a zanedbávání dětí.

V rámci jedné z možností osvojení si dítěte je možné získat legálně ještě nenarozené dítě. Pojďme se podívat na hypotetickou situaci, jak by se taková koupě mohla uskutečnit.

V našem příběhu máme těhotnou matku, která je svobodná a buď neví, s kým otěhotněla, nebo se biologický otec k dítěti nehlásí. Tyto případy se podle sociálních pracovníků většinou dějí mezi prostitutkami a ženami ze sociálně slabých poměrů. “Ona se rozhodne, že to dítě nechce, nebo že není schopná o něj pečovat, a hledá způsob, komu ho svěřit a jak zajistit péči po porodu. A jestliže je svobodná, tak se k tomu dítěti může jakýkoliv muž přihlásit jako otec,” říká sociální pracovnice z Národního institutu pro děti a rodinu Terezie Pemová.

K tomu, aby se k dítěti přihlásil jakýkoliv cizí muž jako jeho budoucí otec, stačí, když tento muž společně s matkou podepíší na matrice souhlasné prohlášení. To se děje většinou už v době těhotenství. V tu chvíli nikdo nezjišťuje, zdali se jedná o biologického otce. Po vyřízení formalit na matrice pak v takových případech dochází k platbě za dítě. “Částka se může pohybovat okolo půl milionu korun,” míní Pemová.

Cizí muž i těhotná matka se na matrice dohodnou na příjmení dítěte. To bude z logiky věci po otci, čímž se zajistí bezproblémové návštěvy například u doktorů po narození dítěte.

V den, kdy se dítě narodí, muž, právní otec, legálně odváží dítě z porodnice k sobě domů a začne o něj sám pečovat, případně se svojí partnerkou či partnerem. V tuto chvíli už nikdo neřeší, v jakém uspořádání rodina žije a stát do toho nijak nevstupuje. To, že matka s nimi nebydlí, nebo že se na péči nepodílí, není rozhodující. “Pokud péče probíhá v pořádku, dítě chodí k pediatrovi, prospívá, nikdo neshledává žádné znaky toho, že by mohlo být zanedbávané nebo týrané, tak není jediný důvod do této rodiny intervenovat,” dodává Terezie Pemová z Národního institutu pro děti a rodinu.

Po nějaké době, většinou je to půl až tři čtvrtě roku, se podá návrh na zbavení rodičovských práv matky. Biologická matka s tím souhlasí, což je předem dohodnuté. Poté může manželka zákonného otce jednoduše adoptovat dítě.

Články - další články

Doporučujeme