Doma nebo za hranicemi? Kde se vám vyplatí před cestou natankovat? PŘEHLED

10. července 2017·Články·Redakce

Čeští turisté, kteří míří každoročně v hojném počtu autem do Chorvatska, by se měli připravit na to, že na Jadranu natankují benzin v průměru o téměř dvě koruny na litr dráž než v Česku. Průměrná cena nafty je vyšší o zhruba 50 haléřů. Vyplývá to z aktuálních dat společnosti Finlord na základě údajů Evropské komise, které má ČTK k dispozici. Vyšší ceny pohonných hmot jsou například také ve Slovinsku nebo Itálii, levněji je naopak v Bulharsku nebo Maďarsku.

“Výrazně dražší jsou pohonné hmoty zejména směrem na západ od českých hranic. V Polsku, Rakousku, Maďarsku a v případě nafty i na Slovensku lze naopak natankovat levněji, což je důsledek posílení koruny vůči euru,” řekl dnes ČTK analytik Finlord Boris Tomčiak.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny v tuzemsku sleduje, prodávají nyní čerpací stanice v Česku benzin průměrně za 29,72 Kč za litr a naftu za 28,55 Kč/l. V Chorvatsku motoristé průměrně za litr benzinu zaplatí v přepočtu 31,66 Kč, za naftu pak 29,02 Kč/l. Vyšší ceny proti ČR jsou také ve Slovinsku. Nejdráže je z oblíbených turistických destinací tradičně v Itálii, kde zejména kvůli vysokým spotřebním daním stojí litr benzinu bezmála 39 korun, nafta pak téměř 35 Kč/l.

Podle dat Finlord by Češi naopak mohli při tankovaní v zahraničí ušetřit například při cestě k maďarskému jezeru Balaton. Na Slovensku je proti tuzemsku dražší benzin, průměrná cena nafty ale činí 27,69 Kč/l, o 86 haléřů méně než v ČR. Podobná je situace také v Rakousku. V samotném Maďarsku je nižší proti tuzemsku jak cena benzinu, tak nafty. Například benzin nabízí maďarští pumpaři v průměru za 28,42 koruny za litr, tj. 1,30 Kč pod tuzemskou úrovní. Ještě levněji je pak v Bulharsku. Litr benzinu je zde průměrně k dostání za 26,15 Kč, nafta stojí přesně 25 Kč/l.

Stejně jako v ČR i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen významně liší. Vyšší ceny drží především čerpací stanice v okolí velkých měst, vyhlášených letovisek a na hlavních tazích.

Články - další články

Doporučujeme