Evropa je fašistická a krutá jako před válkou, řekl turecký prezident Erdogan

21. března 2017·Články·Redakce

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, FOTO: Shutterstock

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ohlásil, že přehodnotí vztahy své země s Evropskou unií po dubnovém tureckém referendu o posílení pravomocí hlavy státu. Současná Evropa je podle jeho slov "fašistická a krutá" jako v období před druhou světovou válkou, uvedla agentura Reuters.

Erdogan prohlásil, že Turecko se již nemůže nechat vydírat hrozbou přerušení přístupových rozhovorů s EU a migrační dohodou, v níž se Ankara zavázala de facto za několikamiliardovou úplatu zamezit toku přistěhovalců z Asie do Evropy. “Toto období skončilo,” upozornil turecký prezident.

Řekl, že bude o vztazích s EU jednat po referendu plánovaného na 16. dubna, a naznačil, že od tohoto hlasování čeká přijetí ústavních změn směřujících k posílení jeho prezidentských pravomocí. Podle Erdogana po hlasování vznikne “velmi rozdílné Turecko”.

Nejvyšší turecký představitel také vyzval představitele EU, aby se starali o sebe a nevměšovali se do toho, že v Turecku stále platí výjimečný stav. Ten byl zaveden po pokusu o převrat z července loňského roku.

Poté následovaly čistky na všech úrovních státní správy a i v soukromém sektoru, což se projevilo mimo jiné tvrdými zásahy proti médiím. Desetitisíce lidí přišly o práci nebo skončily ve vězení. Tisíce Turků od té doby požádalo o azyl v EU, a to zejména v Německu.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme