Houby rostou ve velkém! 5 RECEPTŮ, díky kterým si na úlovku skvěle pochutnáte

Na mnohých místech Česka se houbaři chlubí svými velkými úlovky. Největší žně mají lidé v Krkonoších. Urodilo se i v Pardubickém kraji, na Vysočině a celkově na severu Čech. Jak houbovou nadílku upravit v kuchyni? Inspirujte se našimi recepty.

Smažené houby v parmezánové krustě

Na česnekovou majonézu aioli v mixéru dohladka asi minutu promíchejte vejce, citronovou šťávu a česnek.

Potřebujete:

  • 150 g hladké mouky
  • 3 vejce, lehce prošlehaná
  • 250 ml mléka
  • 140 g strouhanky
  • 100 g parmazánu, jemně nastrouhaného
  • 800 g hlaviček čerstvých hub, pokrájených na asi 1/2cm plátky
  • sůl na dochucení

Na aioli:

  • 2 vejce
  • šťáva z 1 citronu, 4 stroužky česneku,
  • rozdrcené, 250 ml směsi rostlinného a olivového oleje extra virgin

Na česnekovou majonézu aioli v mixéru dohladka asi minutu promíchejte vejce, citronovou šťávu a česnek. Snižte otáčky a tenkým praménkem přilévejte olej, až má směs konzistenci majonézy. Dochuťte a uložte v chladu.

V jedné misce spolu prošlehejte vejce a mléko, v další strouhanku se sýrem a ve třetí mouku se solí. Houby obalujte v trojobalu a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Přebytečný tuk odsajte kuchyňským papírovým ubrouskem. Podávejte s aioli.

Česneková hustá majonéza – AIOLI
Podle názvu se jedná o směs oleje (oli) a česneku (ail), která se zahustí žloutkem a pro toho kdo má česnek rád, je tohle hustá omáčka – spíš krém, kterou může potírat ogrilovaná masa či zeleniny, nebo toastíčky, případně ji nechat rozpustit na těstovinách…

Houbové ragú

Potřebujete:

  • máslo
  • šalotku
  • houby, mohou být i sušené
  • sklenici bílého vína
  • kelímek smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • dva žloutky

Celý video návod na chutný recept najdete ZDE.

Smaženice na topince

Potřebujete:

  • 4 plátky chleba
    2 lžíce másla
    1 lžíci olivového oleje
    1 cibuli
    300 g hub
    3 stroužky česneku
    4 lžíce vody
    kmín
    1 vejce
    sůl
    pepř

Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte olej a na jemno nakrájenou cibulku. Orestujte a vsypte na kousky nakrájené houby a na plátky nakrájený česnek. Restujte alespoň 5 min. Podlijte vodou a duste přibližně 10 minut.

Přidejte kmín, rozšlehané vejce a smažete do ztuhnutí vajíčka. Osolte, opepřete a podávejte na topinkách. Ty připravte v toustovači nebo na teflonové pánvi, kde je nasucho opečte dozlatova a teprve poté potřete rozpuštěným máslem. Více ZDE.

Babicovy recepty: Kyselá houbová polévka a bramborové nočky

Potřebujete:

  • hrst  sušených hub
  • 500 g brambor
  • hrnek mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • půl hrnku zakysané smetany
  • 3 lžíce bobkového listu
  • pepř, sůl
  • 2 lžíce másla
  • čerstvý kopr
  • cukr

Sušené houby namočíme den předem. Druhý den zalijeme 1 litrem vody, přidáme bobkový list, mletý pepř, sůl a půl hodiny vaříme. Přidáme očištěné brambory pokrájené na kostičky a ocet a dovaříme do měkka. V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, promícháme a vzniklou jíšku zalijeme mlékem. Provaříme a nalijeme do polévky. Dobře provaříme. Hotovou polévku zalijeme kysanou smetanou a zjemníme  máslem. Před koncem přidáme čerstvý kopr. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.  Další Babicovy recepty najdete zde.

Dršťková polévka z hub

Potřebujete: 

  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • majoránka
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 5 ks masáků
  • 5 ks hřibovitých hub
  • sůl, pepř

V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku a orestujeme dozlatova. Přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Dochutíme sladkou a pálivou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Zalijeme studenou vodou, povaříme.

Do vařící se polévky nasypeme oloupané a pokrájené masáky, osolíme a vaříme dalších 10 až 15 minut. Na sádle orestujeme pokrájené hřibovité houby, po dvou minutách je přidáváme do polévky a necháme povařit. Ochutíme drceným česnekem, majoránkou a dosolíme.