Jak posílit imunitní systém? Řešení najdete nejen v ložnici

4. listopadu 2017·Články·Redakce

shutterstock

Podzim v plném proudu, to nejsou jen nádherně barevné listy na chodnících a babí léto za oknem. Přibývá viróz a chřipek, přitom by jen stačilo myslet více a dříve na imunitní systém a trochu ho na tohle období připravit.

#1 Otužujte se

Možná vám zpočátku studená sprcha nebude příjemná, časem si ale zvyknete natolik, že se stane doslova nakopnutím do nového dne. Namísto horké vody si ráno pusťte na chvilku studenou. Takhle naučíme tělo reagovat na změnu a posílíme jeho obranyschopnost. Pro větší efekt střídejte teplejší vodu se studenější a občas zajděte do sauny. S otužováním začínejte opatrně, nejde o léčbu šokem, ale postupné přivykání si.

#2 Bylinky do hrnečku

Čaj z máty, meduňky, lípy či šalvěje, to je zázrak pro zkřehlé tělo na podzim. Bylinky působí protizánětlivě a imunita vám na konci zimy poděkuje, že jste ji takto poctivě dopovali. Lípa je ideální na chřipku, šalvěj při záchvatovitém kašli.

#3 Vstávat a cvičit

Aspoň hodinka venku denně – a šance, že vás dostihnou podzimní nešvary se podstatně sníží. Nechte doma telefon a zkuste relaxovat, načerpat energii, kterou přes den v práci míjíte, soustředit se na pravidelné dýchání a rozhýbat tělo zvyklé na sedavé zaměstnání nebo jízdu v autě. Je vědecky dokázané, že pohyb posiluje imunitní systém a působí blahodárně i na psychiku.

#4 Milování jako lék

Milování velmi pozitivně ovlivňuje náš imunitní systém, tak na něj nezapomínejte. Rozproudí krev, zrychlí metabolismus a vyplaví hormony štěstí. Všechny tři předešlé rady lze navíc dělat také ve dvou, budete mít kromě zdravějšího těla i více společných zážitků.

Články - další články

Doporučujeme