Jak správně grilovat? S těmito tipy vám to půjde snadno

17. srpna 2019·Články·Lukáš Vaněk

I když se na první pohled může zdát, že grilování není žádná věda, tak opak je pravdou. Aby člověk docílil dobře propečeného masa, musí dodržovat zásadní pravidla, která mu to umožní. Čistíte například pravidelně rošt v grilu?

Nemusíte se ničeho bát, jedná se převážně o jednoduché věci, kterými lze docílit báječné chuti vašeho pokrmu, zejména masa. Co je tedy nutné dodržovat?

Čistota grilu

Platí tu stejná analogie jako v případě špinavých talířů, ze kterých bychom jíst rozhodně nechtěli, tak proč jíst ze špinavého grilu. Po každém použití by se měl rošt důkladně umýt, aby na něm nezůstaly zbytky masa, které by mohly zkazit chuť vašeho čerstvě připraveného pokrmu.

Dřevěné uhlí

Používání dřevěného uhlí místo plynu zajistí, že vaše maso nebude nezachytí pach plynu. I když může grilování s dřevěným uhlím trvat déle, rozhodně to stojí za to. Brikety by se měly vhodit do ohně těsně před položením masa rošt. Uhlí pohltí teplo a zabrání spálení masa.

Umístění potravin na rošt

Čím blíže ohni, tím větší teplo. Platí to i u grilu. Pokud tedy umístíte rošt nízko nad uhlí, tak vězte, že maso budete mít hned hotové. Je proto dobré naučit se pracovat s umístěním potravin tak, jak vy potřebujete. Na krajích roštu není tak velké teplo jako uprostřed. Můžete tam tedy umístit například zeleninu, která se vám bude pomalu ohřívat a nakonec ji můžete podávat společně s hotovým masem.

Koupě dobrého masa

Velmi důležitý faktor. Doporučuje se koupit takové maso, které má 80 % masa a 20 % tuku. Pokud má maso méně procent tuku, tak se může při grilování vysušit. V opačném případě budete mít maso zase mastné, což způsobuje kapání omastku do ohně.

Postačí sůl

Kdekdo má tendenci okořenit maso několika druhy koření, aby dostalo nějakou chuť. Je to ovšem zcela zbytečné. Bohatě totiž postačí sůl, protože díky ní si budete moci vychutnat chuť masa. Ostatní koření chuť masa přebije.

Servírujte to nejlepší

Leckomu stačí položit na gril plátek kuřecího masa nebo klobásy. Pokud však chcete zažít to nejlepší grilování, tak je nutné si za kvalitnější a lepší maso připlatit. Vepřové a hovězí zkrátka stojí více peněz, s tím se musíte smířit.

Kontrolujte teplotu

Pokud si nejste jisti, před jakou dobou jste maso pokládali na gril, tak zkuste jednoduchý trik jak zjistit, zda je vaše maso hotové. Vyndejte maso a píchněte do něj vidlicí zhruba do středu jeho tloušťky. Když bude vidlice studená, tak to znamená, že je maso málo propečené. Jestli je vidlice teplá, tak je maso středně propečené. Pokud je však vidlice horká, tak je maso už propečené.

 

Články - další články

Doporučujeme