Jak vypadá Fukušima roky po tragédii? Fotografka zveřejnila působivé snímky

5. září 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: Natalia Sobańska / BoredPanda

Fukušimskou tragédii má většina z nás stále v živé paměti, i když od ní uběhlo již 8 let. Jak ale oblast, kterou její obyvatelé museli opustit a do které už se od té doby nikdo nevrátil, vypadá nyní? Mladá fotografka Natalia Sobańska na místo vyrazila a pořídila řadu působivých fotek.

Fotografka Natalia Sobańska se nijak netají svou zálibou v opuštěných místech. Na Instagramu i Facebooku pravidelně zveřejňuje své strhující snímky, které naznačují, jak by svět vypadal, kdyby lidstvo náhle vymřelo. Nedávno se vypravila také do japonského města poznamenaného zemětřesením, jadernou katastrofou a mohutnou vlnou tsunami.

V prosperující oblasti kolem elektrárny se všechno jednou provždy změnilo 11. března roku 2011. Japonsko tehdy postihlo zemětřesení, které způsobilo desetimetrovou vlnu tsunami. Ta zničila chladící systém fukušimské elektrárny. Následovala exploze a roztavení reaktoru. Všichni, kdo bydleli v okolí 20 kilometrů od elektrárny, museli být neprodleně evakuováni. Do svých domovů už se pak vrátit nemohli.

Znehodnocena byla i rozlehlá oblast velmi úrodné zemědělské půdy. Zničená elektrárna i celé okolí od té doby chátrá a zarůstá přírodou. Za několik let bude celá zóna zřejmě vypadat velmi podobně, jako ukrajinská Pripjať nedaleko elektrárny Černobyl.

Na emotivní snímky se podívejte do galerie pod článkem.

Články - další články

Doporučujeme