Babicovy recepty: Čočkové karbanátky a ranní polévka

31. prosince 2017·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

Čočkové karbanátky

 

1 polévková lžíce másla

250 g čočky, červená

1/2 litru zeleninového vývaru

1 čajová lžička římského mletého kmínu

1 bobkový list

2 jarní cibulky

2 stroužky česneku

sůl,pepř

2 vejce

2 polévkové lžíce strouhanky

2 lžíce  másla

olej

 

Na másle osmahneme čočku. Zalijeme půl litrem zeleninového vývaru, přidáme bobkový list a vaříme přibližně 20 minut. Občas promícháme, dokud nebude čočka měkká a vývar se nevyvaří. Odstraníme bobkový list a necháme vystydnout.

Přidáme jemně nakrájenou jarní cibuli, česnek, římský kmín, 2 vejce, strouhanku, sůl, pepř a dobře promícháme. Uděláme 12 kuliček mokrýma rukama. Smažíme v pánvi na másle nebo oleji, smažíme na středním ohni z každé strany 5 minut.

 

Ranní polévka

 

2 hrsti baby špenátu

2 červené papriky

2 chilli papričky

2 str.česneku

1 kus zázvoru (asi 50 g)

1 limeta

1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru

2  jarní cibule

2 lžička sójové omáčky

listy koriandru

Čerstvě mletý černý pepř

mořská sůl

 

Zavaříme vývar se sojovou omáčkou. Jakmile začne vývar bublat, vložíme na jemno nakrájené papriky, zázvor.

Vaříme 10 minut, poté stáhneme z ohně. Vložíme umytý špenát, česnek, nakrájenou jarní cibulku, chilli papričky. Ochutíme solí a pepřem, vložíme lístky koriandru přidáme limetkovou šťávu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme