Vyhledávání
Pistáciovo-kaštanová polévka
Brambory oloupejte a nakrájete na čtvrtky, kaštany rozkrojte.
Potřebné suroviny:
750 g brambor
250 g jedlých kaštanů, povařených (prodávají se vakuované)
850 ml zeleninového vývaru (biokostka)
sůl a čerstvě mletý pepř
50 g solených pistácií
40 g krupicového cukru
Postup přípravy:
Brambory oloupejte a nakrájete na čtvrtky, kaštany rozkrojte. V hrnci zalijte vývarem, uveďte do varu, osolte, opepřete a na středním plameni asi 25 minut povařte. Pistácie vyloupejte, cukr nechte na středním plameni v malé pánvi zkaramelizovat. Vsyptepistácie, promíchejte a nechte vychladnout. Polévku rozmixujte na hladký krém, vmíchejte smetanu, krátce povařte a podávejte posypanou rozdrceným pistáciovým griliášem.
KNOW-HOW Z původní domoviny v západní Asii, zejména v Persii, se pěstování pravé pistácie, Pistacia vera, rozšířilo do jižní Evropy již ve starověku, o pistáciích se zmiňuje už římský historik Plinius. Malý stromek dobře snáší i pouštní podmínky a půdu s vyšším obsahem soli, dobře se mu daří v teplých přímořských oblastech. Je to ozdobný strom s oválnými lesklými listy a plody, které zrají v hroznech a mají podobně jako mandle dvojí slupku, vnější zelenkavou ochmýřenou a vnitřní dřevitou, v níž se většinou prodávají. Od začátku minulého století se pěstují v Austrálii, Kalifornii a Mexiku.