Pistáciovo-kaštanová polévka

22. ledna 2011·Jídlo a pití·Redakce

Brambory oloupejte a nakrájete na čtvrtky, kaštany rozkrojte.

Potřebné suroviny:

750 g brambor

250 g jedlých kaštanů, povařených (prodávají se vakuované)

850 ml zeleninového vývaru (biokostka)

sůl a čerstvě mletý pepř

50 g solených pistácií

40 g krupicového cukru

 

Postup přípravy:

Brambory oloupejte a nakrájete na čtvrtky, kaštany rozkrojte. V hrnci zalijte vývarem, uveďte do varu, osolte, opepřete a na středním plameni asi 25 minut povařte. Pistácie vyloupejte, cukr nechte na středním plameni v malé pánvi zkaramelizovat. Vsyptepistácie, promíchejte a nechte vychladnout. Polévku rozmixujte na hladký krém, vmíchejte smetanu, krátce povařte a podávejte posypanou rozdrceným pistáciovým griliášem.

KNOW-HOW Z původní domoviny v západní Asii, zejména v Persii, se pěstování pravé pistácie, Pistacia vera, rozšířilo do jižní Evropy již ve starověku, o pistáciích se zmiňuje už římský historik Plinius. Malý stromek dobře snáší i pouštní podmínky a půdu s vyšším obsahem soli, dobře se mu daří v teplých přímořských oblastech. Je to ozdobný strom s oválnými lesklými listy a plody, které zrají v hroznech a mají podobně jako mandle dvojí slupku, vnější zelenkavou ochmýřenou a vnitřní dřevitou, v níž se většinou prodávají. Od začátku minulého století se pěstují v Austrálii, Kalifornii a Mexiku.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme