Babicovy recepty: Karamelové krowky a polský bigos

Polský bigos

1000 g zelí (bílé zelí)
1000 g vepřové krkovice
250 g  vepřového uzeného masa
100 g cibule
140 g rajčatové pasty, 3-krát / 2 plechovky na 70 g
2 bobkové listy
6 kuliček jalovce
paprika, sladká
paprikový prášek pálivý
chilli
sůl
pepř
tuk pro vypalování

 

Nakrájíme vepřové plecko na kostky a osmahneme na tuku zprudka, přidáme na kostičky uzené maso zasypeme mletou paprikou, pepřem, solí a chilli a dáme do trouby péct na 175 st. na 1 hodinu. Mezitím nakrájíme zelí a v půl litru vody do měkka uvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli, bobkový list, jalovec, rajčatový protlak a opečené maso z trouby. Dobře promícháme a vše dohromady ještě 1 hodinu povaříme, dochutíme podle potřeby. Čím častěji se bigos ohřívá, o to je lepší.

Karamelové krowky

půl litru mléka
půl  másla
špetka soli
300 g cukru krystalového
1 cukr vanilkový

V hrnci smícháme mléko společně s máslem ,špetkou soli ,cukrem a vanilkovým cukrem. Na menším ohni vaříme. Ze začátku to bude vypadat jako klasické mléko, ale tak cca po 45 minutách se začne měnit na karamel, občas promícháme. Po hodině a půl směs začne tuhnout. Karamelovou směs nalijeme do mističek nebo na talířek a po ztuhnutí nakrájíme.