Babicovy recepty: Mrkvová polévka se zázvorem a bramborové knedlíky

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

MRKVOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM

700 g karotky

1 lžíce  zázvoru

1 lžíce másla

1 cibule

1 stroužek česneku

1,25 l zeleninového vývaru 

1 lžička kůry z pomeranče

sůl , pepř 

bílý jogurt 

Karotku oloupeme a nakrájíme na menší kusy.

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a 3 minuty osmahneme. Potom přidáme karotku a krátce opečeme , přidáme zázvor, pomerančovou kůru a zalijeme zeleninovým vývarem . Uvedeme do varu, snížíme teplotu a přiklopíme.

Vaříme 20 minut dokud karotka není měkká. Polévku  rozmixujeme do krému. Osolíme a opepříme podle chuti.

Polévku podáváme ozdobenou jogurtem nebo smetanou.

 

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ UZENÝM

300 g vepřové uzené krkovice

6 cibulí 

350 g hrubé mouky 

2 lžíce krupice

2  vejce

sůl, pepř

5 str. česneku

1 kg brambor

1/2 kg kysaného zelí 

50 g uzené slaniny

50 g cukru 

olej, sádlo

 

Vepřovou krkovičku uvaříme, na jemno nakrájíme nebo umeleme. Dvě cibule nakrájíme na jemno, podusíme na oleji, přidáme česnek, maso, pepř, sůl, podusíme a necháme vychladnout.

Z brambor (uvaříme ve slupce,oloupeme , nastrouháme ), mouky, vajec a soli si připravíme těsto. Rozválíme  a vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm, na vrch dáme připravenou masovou směs a uděláme kuličky, které dáme vařit do vroucí vody na 10 minut .

Podáváme polité rozehřátou slaninou a osmaženou cibulkou na dušeném zelí.