Babicovy recepty: Pečená krkovice na bramborách a pečené hrušky s vlašskými ořechy

Pečená krkovice na bramborách

1,5 kg  vepřové krkovice
2 kg brambor
muškátový oříšek
tymián
2 ks bobkového listu
2 stroužky česneku
sůl, pepř
1 lžíce sádla
2 ks cibule

Do hrnce s jedním litrem osolené společně s bobkovým listem dáme maso. Přiklopíme, zavaříme, zatáhneme a necháme táhnout půl hodiny.
Mezitím vytřeme pekáček utřeným česnekem. Do pekáče vložíme ve třech vrstvách tence nakrájené oloupané brambory. Na každou vrstvu poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a posypeme směsí rozdrceného bobkového listu a sušeného tymiánu  a trochu muškátového oříšku
Brambory zalijeme vodou, ve které jsme vařili maso. Přidáme lžíci sádla, pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Asi po 15 minutách, když voda v zapékací míse začne vřít, položíme na vrstvu brambor již částečně předvařené vepřové maso. Dáme dále péct.
Maso během přípravy vícekrát obracíme, aby mělo ze všech stran zlatou barvu. Pečeme asi 45 minut až hodinu nebo dokud brambory nevsáknou všechnu tekutinu. Maso nakrájíme a podáváme v pekáči.

 

Pečené hrušky s vlašskými ořechy

8 hrušek
10 sušenek Bebe
50 g vlašských ořechů
20 g rozinek
80 g čokolády hořké
1 vejce
2 polívkové lžíce medu
1 smetana šlehačková

Hrušky omyjeme, rozkrojíme po délce napůl, vyjmeme jádřince, lžičkou vydlabeme dužinu a dáme stranou.

Sušenky a ořechy rozmixujeme, přidáme nadrobno posekanou čokoládu, rozinky, dužinu, vejce, med a promícháme
Směsí naplníme hrušky, ve vyhřáté troubě pečeme přikryté 30 minut. Podáváme teplé se šlehačkou.