Vyhledávání
Babicovy recepty: Pstruh na grilu * Švýcarské rosti * Papriky plněné polentou * Ovocný salát
Také během posledního červencového víkendu vařil na rádiu Frekvence 1 Jirka Babica! Jeho recepty najdete po rozkliknutí článku.
PSTRUH NA GRILU
Potřebujete:
* 4 celé vykuchané pstruhy
* 1 citron
* 2 lžíce kondenzovaného mléka
* 1 vejce
* 4 stroužky česneku
* 1 lžičku worcestrové omáčky
* hrst jemně nasekané petrželky
* sůl
* pepř
Pstruhy potřeme šťávou z citronu. 2 lžíce kondenzovaného mléka smícháme s vejcem.
Česnekové stroužky oloupeme, prolisujeme a smícháme se solí, pepřem, nasekanou petrželkou a lžičkou worcestrové omáčky. Pstruhy potřeme zvenčí i zevnitř nejdříve česnekovou pastou, potom mlékem s vejcem.
Dáme do grilovacího roštu na gril a opékáme z každé strany 8 minut.
Můžeme i napíchnout na klacek a opékat na ohni.
ŠVÝCARSKÉ ROSTI
Potřebujete:
* 1 kg vařených brambor (oloupaných z předchozího dne)
* sůl a pepř
* 3 lžíce másla nebo margarínu
* 2 cibule
* 8 plátků anglické slaniny
* 4 plátky sýru ementál
Brambory ve slupce uvaříme, zcedíme a oloupeme.
Studené brambory nastrouháme nahrubo do mísy. Ochutíme solí a pepřem.
Na lžíci másla necháme zesklovatět jemně nakrájené 2 cibule a promícháme s nastrouhanými bramborami.
Na velké pánvi rozehřejeme lžíci másla, vložíme brambory a špachtlí pořádně stlačíme. Na menším ohni pečeme 25 minut dozlatova.
Rosti otočíme, přidáme zbytek másla a opékáme dalších 25 minut. Občas stlačíme špachtlí.
Na rosti dáme plátky slaniny a plátky ementálu. Dáme do předehřáté trouby na 200 st. na 5 minut než se sýr roztopí.
Když nemáme pánev určenou do trouby, přesuneme rosti na plech.
PAPRIKY PLNĚNÉ POLENTOU
Potřebujete:
* 10 menších špičatých paprik
* 2 hrnky zeleninového vývaru
* 100 gr polenty
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 lžíci másla
* sůl, pepř
* provensálské koření
* 2 lžíce olivového oleje
Papriky omyjeme a dáme je na 5 minut vařit. Zcedíme a necháme zchladnout. Paprikám uřízneme vršky a pomocí vidličky se zbavíme jadřince a jader.
Zeleninový vývar přivedeme do varu, teplotu stáhneme a během míchání přisypeme polentu a necháme 8 až 10 minut nabobtnat.
Přidáme lžíci másla, nastrouhaný parmazán, provensálské bylinky, osolíme, opepříme a promícháme.
Vnitřky paprik naplníme polentou, potřeme olivovým olejem a dáme na gril. Otáčíme a podáváme.
LETNÍ OVOCNÝ SALÁT S MEDOVÝMI MANDLEMI
Potřbujete:
* 500 g polotučného tvarohu
* hrnek mléka
* 3 lžíce cukru
* 1 vanilkový cukr
* jablko
* hrušku
* banán
* hrozny
* kiwi
* ananas
* mango
* štávu z 1 citronu
* 1 vanilkový cukr
* sekané mandle
* 2 lžíce čokoládových vloček
* med
V míse rozmícháme polotučný tvaroh s mlékem. Použijeme tolik mléka, aby byl jogurt krémový.
Ochutíme cukrem a vanilkovým cukrem podle potřeby a do jogurtového krému vmícháme čokoládové vločky nebo nahrubo nastrouhanou čokoládu a necháme vychladit.
Ovoce očistíme, podle potřeby oloupeme, zbavíme pecek a jadřinců a nakrájíme ma malé kousky. Posypeme vanilkovým cukrem a smícháme se šťávou z jednoho citronu.
Mandle opražíme na pánvi a smícháme s medem.
Krém dáme do misek, na krém dáme ovoce a posypeme plátky opražených mandlí s medem.