Babicovy recepty: Pstruh na grilu * Švýcarské rosti * Papriky plněné polentou * Ovocný salát

26. července 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Také během posledního červencového víkendu vařil na rádiu Frekvence 1 Jirka Babica! Jeho recepty najdete po rozkliknutí článku.

PSTRUH NA GRILU

Potřebujete:
* 4 celé vykuchané pstruhy 
* 1 citron 
* 2 lžíce kondenzovaného mléka
* 1 vejce 
* 4 stroužky česneku
* 1 lžičku worcestrové omáčky
* hrst jemně nasekané petrželky
* sůl
* pepř

Pstruhy potřeme šťávou z citronu. 2 lžíce kondenzovaného mléka smícháme s vejcem.

Česnekové stroužky oloupeme, prolisujeme a smícháme se solí, pepřem, nasekanou petrželkou a lžičkou worcestrové omáčky. Pstruhy potřeme zvenčí i zevnitř nejdříve česnekovou pastou, potom mlékem s vejcem.

Dáme do grilovacího roštu na gril a opékáme z každé strany 8 minut.

Můžeme i napíchnout na klacek a opékat na ohni.

ŠVÝCARSKÉ ROSTI

Potřebujete:
* 1 kg vařených brambor (oloupaných z předchozího dne)
* sůl a pepř
* 3 lžíce másla nebo margarínu
* 2 cibule 
* 8 plátků anglické slaniny
* 4 plátky sýru ementál

Brambory ve slupce uvaříme, zcedíme a oloupeme.

Studené brambory nastrouháme nahrubo do mísy. Ochutíme solí a pepřem.

Na lžíci másla necháme zesklovatět jemně nakrájené 2 cibule a promícháme s nastrouhanými bramborami.

Na velké pánvi rozehřejeme lžíci másla, vložíme brambory a špachtlí pořádně stlačíme. Na menším ohni pečeme 25 minut dozlatova.

Rosti otočíme, přidáme zbytek másla a opékáme dalších 25 minut. Občas stlačíme špachtlí.

Na rosti dáme plátky slaniny a plátky ementálu. Dáme do předehřáté trouby na 200 st. na 5 minut než se sýr roztopí.

Když nemáme pánev určenou do trouby, přesuneme rosti na plech.

PAPRIKY PLNĚNÉ POLENTOU

Potřebujete:
* 10 menších špičatých paprik
* 2 hrnky zeleninového vývaru
* 100 gr polenty
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 lžíci másla
* sůl, pepř
* provensálské koření
* 2 lžíce olivového oleje

Papriky omyjeme a dáme je na 5 minut vařit. Zcedíme a necháme zchladnout. Paprikám uřízneme vršky a pomocí vidličky se zbavíme jadřince a jader.

Zeleninový vývar přivedeme do varu, teplotu stáhneme a během míchání přisypeme polentu a necháme 8 až 10 minut nabobtnat.

Přidáme lžíci másla, nastrouhaný parmazán, provensálské bylinky, osolíme, opepříme a promícháme.

Vnitřky paprik naplníme polentou, potřeme olivovým olejem a dáme na gril. Otáčíme a podáváme.

LETNÍ OVOCNÝ SALÁT S MEDOVÝMI MANDLEMI

Potřbujete:
* 500 g polotučného tvarohu
* hrnek mléka
* 3 lžíce cukru
* 1 vanilkový cukr
* jablko
* hrušku
* banán
* hrozny
* kiwi
* ananas
* mango
* štávu z 1 citronu
* 1 vanilkový cukr
* sekané mandle
* 2 lžíce čokoládových vloček
* med

V míse rozmícháme polotučný tvaroh s mlékem. Použijeme tolik mléka, aby byl jogurt krémový.

Ochutíme cukrem a vanilkovým cukrem podle potřeby a do jogurtového krému vmícháme čokoládové vločky nebo nahrubo nastrouhanou čokoládu a necháme vychladit.

Ovoce očistíme, podle potřeby oloupeme, zbavíme pecek a jadřinců a nakrájíme ma malé kousky. Posypeme vanilkovým cukrem a smícháme se šťávou z jednoho citronu.

Mandle opražíme na pánvi a smícháme s medem.

Krém dáme do misek, na krém dáme ovoce a posypeme plátky opražených mandlí s medem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme