Babicovy recepty: Slepičí polévka a jelení pečínka na višních

Slepičí polévka s játrovými halušky
1 slepice nebo kuře
4 kuličky nového koření
8 celých pepřů
mrkev,celer,petržel
kedluben
200 g vepřová játra
1 ks cibule
4-6 stroužků česneku
1  suchý rohlík
sůl, pepř, majoránka
1  vejce
podle potřeby mouka hrubá nebo krupice
chilli
petrželka

Ze slepice nebo z kuřete  zeleniny a koření si uděláme klasický vývar. Když je zelenina a maso měkké, vše z polévky vybereme a přecedíme. Játra společně s cibulí a česnekem semeleme ve mlýnku. Nakonec projedeme rohlík mlýnkem. Přidáme vejce, sůl, majoránku. Důkladně promícháme a přidáme mouku nebo dětskou krupici-tolik, aby se vám daly dělat noky. Těsto nesmí být řídké ale ani velmi tuhé. Polévku zavaříme stáhneme a přes haluškovač vtíráme do polévky játrovou směs. Promícháme.

Povaříme na mírném ohni asi 5 min, polévka nesmí vřít, protože se zakalí. Do polévky vrátíme nakrájenou zeleninu a kousky masa, podle potřeby chilli a zelenou petrželku.

Jelení pečínka na višních

1 1/2 kg jelení kýty
100 g špeku

1 cibule
sůl a pepř
zvěřinové koření (jalovec, tymián, nové koření, celý pepř, bobkový list, hřebíček)
5 lžic oleje
250 ml červeného vína, suché a silné
200 ml višňového  džusu
200 g višně bez pecek ze sklenice
400 ml zvěřinový vývar

Maso omyjeme prošpikujeme, osolíme, opepříme. V hmoždíři roztlučeme zvěřinové koření a maso obalíme. Na rozpáleném oleji v pekáči maso zprudka opečeme a vyjmeme. Na výpeku osmahneme cibuli nakrájenou na jemno do zlatova. Střídavě zalívat šťávou s višní a červeným vínem. Vždy odvařit a znovu trochu zalít tak, aby se obsah snížil na třetinu, aby byla pěkná barva. Potom zalijeme zvěřinovým vývarem zavaříme a vložíme zpátky maso. Přiklopíme a necháme v troubě na 170 st na 90 minut. Po 45 minutách maso otočíme. Měkké maso vyndáme a do šťávy vložíme vypeckované kompotované višně, provaříme a dochutíme podle chuti solí, pepřem. Podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

?>