Babicovy recepty: Kapří karbanátky a skořicové hvězdičky

23. prosince 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Pečené kapří karbanátky

2 citrony
půl kapra nebo kapří filé (750 gr)
4 stroužky česneku
hrst petrželky
1 lžíce mix sušený rozmarýn, tymián
2 vejce
2 starší housky na domácí strouhanku
sůl, pepř
1 dcl slunečnicový olej
mouka hladká na spojení

Vymačkáme šťávu z citronu. Kapra zbavíme kůže, odstraníme větší páteřní kosti a maso nakrájíme a rozmixujeme se 4 lžícemi citronové štávy. Přidáme drcený česnek a na jemno nakrájenou petrželku, sušené oregano s tymiánem. Přidáme vejce, trochu domácí strouhanky

Osolíme, opepříme. Namočenýma rukama tvoříme z těsta střední karbanátky, které obalíme v mouce a opékáme na oleji z každé strany 4 minuty, potom přiklopíme a dopečeme 6 minut.

 

Skořicové hvězdičky

 

těsto:

200 g práškového cukru
2 polévkové lžíce skořice
8 lžíc vody
1 lžíce citronové šťávy
150 g mandlí, mleté
200 g lískových oříšků mleté
1 lžíce nastrouhané  pomerančové kůry

 

poleva:

6 lžic práškového cukru
pár kapek vody.
lžička mleté skořice

Práškový cukr, skořici, cukr, vodu, citronovou šťávu, mleté mandle, mleté lístkové oříšky a nastrouhanou pomerančovou kůru propracujeme v těsto. Když je těsto hladké, vložíme ho mezi dvě folie a válečkem vyválíme na tloušťku 1 cm.Sundáme vrchní folii a vytvarujeme hvězdičkovou formou hvězdičky. Necháme při pokojové teplotě 4 hodiny vysušit. Přendáme na pečící papír na plech a pečeme v prostředku na 230 stupňů na 3 až 5 minut.  Necháme vychladnout a potřeme polevou z práškového cukru, pár kapek vody a skořice.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme