Dort s ovocem a mascarpone

16. dubna 2010·Jídlo a pití·Redakce

Bílky vyšlehejte elektrickými metlami do tuhé pěny.

Potřebné suroviny:

Na korpus:

8 vajec, žloutky a bílky zvlášť

240 g krupicového cukru

200 g hrubé mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

Na náplň:

250 g másla, změklého

150 g moučkového cukru

250 ml smetany ke šlehání

70 g hladké mouky

1 vanilkový cukr

1 lžíce másla

500 g mascarpone

1 kg čerstvých jahod

cukrové kvítky na ozdobení dortu

 

Postup přípravy:

Bílky vyšlehejte elektrickými metlami do tuhé pěny. Za stálého šlehání přisypávejte po lžicích cukr. Do hmoty nakonec opatrně ručně vmíchejte jeden po druhém žloutky a mouku s kypřicím práškem. Do dortové formy o průměru 31 cm (www.ceske-formicky. cz), vymazané tukem, s dnem pokrytým pečicím papírem a stěnami vysypanými strouhankou, vlijte těsto a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte, až těsto zpevní a na povrchu mírně zezlátne (nebo otestujte špejlí, měly by na ní ulpět pouze vlhké drobečky). Upečený korpus nechte nejdřív částečně zchladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.

Na náplň prošlehejte máslo s cukrem a nechte stranou. V kastrůlku promíchejte smetanu s moukou, vanilkovým cukrem a máslem a přiveďte za stálého míchání k varu. Míchejte, až vznikne hladký bešamelový krém. Za občasného promíchání ho nechte zchladnout. Nakonec promíchejte vyšlehané máslo s cukrem, bešamel a mascarpone na hustý, hladký krém (všechny tři krémy by měly mít stejnou teplotu, aby se pěkně spojily). Vychladlý dortový kropus nadvakrát prořízněte. První vrstvu potřete třetinou krému, překryjte vrstvou dortu a opět potřete třetinou krému. Ten pokryjte vrstvou jahod a překryjte plátem korpusu. Zbylý krém rozetřete po povrchu a bocích dortu. Nakonec dort ozdobte cukrovými kvítky a nechte v chladu zpevnit.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme