Vyhledávání
Babicovy recepty: Pečený bůček z divočáka a ořechový koláč
Každý víkend vaří pro Frekvenci 1 populární kuchař Jirka Babica. Inspirujte se jeho recepty i vy a připravte si něco dobrého k obědu.
PEČENÝ BŮČEK Z DIVOČÁKA
800 g bůčku z divočáka
3 str. česneku
1 lžička soli
pepř, tymián
nové koření, bobkový list
2 lžíce sádla
1 lžička hladké mouky
Očištěný, omytý a osušený bůček z kance osolíme a potřeme rozdrceným česnekem a divokým kořením. Připravené maso vložíme do pekáče, polijeme rozehřátým sádlem, mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě do měkka. Během pečení maso obracíme a poléváme vlastní šťávou a podle potřeby doléváme vodou.
Upečené maso vyndáme a uchováme v teple. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou, dobře rozmícháme a provaříme 30 minut. Když začne vystupovat tuk, vypneme a dochutíme solí a procedíme.
OŘECHOVÝ KOLÁČ NA ARABSKÝ ZPŮSOB
3 vejce
3 lžíce krystalového cukru
půl hrnku mletých ořechů
3 lžíce rozinek
půl hrnku dětské krupičky
máslo a mouka na vymazání formy
půl hrnku vody
hrnek krystalového cukru
1 vanilkový cukr
šťáva a kůra z 1/2 citronu
Bílek se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky a cukr utřeme do pěny a přimícháme k nim mleté ořechy, rozinky a krupici. Zlehka přimícháme sníh z bílků. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vylijeme do pekáče a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. 15 minut.
Mezitím si uděláme sirup. Vodu smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, kůrou a šťávou z citronu. Upečený zákusek nakrájíme na čtverečky (ponecháme v pekáči) a polijeme je sirupem. Po vsáknutí sirupu podáváme.