Europoslanci berou na milost veggie burgery, název měnit nemusí

25. října 2020·Jídlo a pití·Barbora Pisingerová·ČTK

Vegetariánský burger. Foto: Shutterstock

Europoslanci dnes rozhodli o tom, že vegetariánské hamburgery, párky nebo klobásky si mohou své názvy ponechat. Odmítli návrh prosazovaný producenty a zpracovateli masa na zákaz takového označování rostlinných výrobků.

“Oslavím to veganským burgerem,”reagovala na výsledek hlasování švédská europoslankyně Jytte Gutelandová.

Zástupci masné branže tvrdí, že označovat rostlinné výrobky názvy jako burger nebo párek může být pro spotřebitele zavádějící. Evropské sdružení zemědělských organizací Copa Cogeca se obává, že povolit takové názvy znamená, že přípustnými se stanou matoucí pojmy.

Zástupci zdravotnických a ekologických organizací, výrobci vegetariánských potravin podle agentury Reuters argumentovali, že zákaz těchto výrazů odradí zákazníky od dalekosáhlejšího přechodu k rostlinné stravě. V ohrožení by se tak podle nich ocitly cíle Evropské unie ohledně zdraví jejích občanů i ochrany životního prostředí.

Většina europoslanců dnes také hlasovala pro přísnější pravidla pro označování rostlinných náhražek mléka nebo sýra. Už několik let je v EU zakázáno používat pro rostlinné alternativy mléka nebo výrobků z něj označení jako “mandlové mléko” nebo “veganský sýr”. Europoslanci nově odhlasovali, že nebudou přípustné ani popisné výrazy jako “à la” nebo “podobný”.

Agentura DPA připomíná, že výsledky dnešního hlasování jsou stanoviskem Evropského parlamentu, o kterém pak bude tato instituce vyjednávat s Evropskou komisí a Radou Evropské unie.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme