Frekvence 1 zjistila: Až do Martina se mladým vínem neťuká!

11. listopadu 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

V 11 hodin a 11 minut se dnes otevřely první lahve svatomartinského vína. Co to svatomartinské víno je, kam sahá jeho tradice a jaký bude letošní ročník? To jsme pro vás zjistili na Frekvenci 1.

Mladé čisté víno

Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.Pravé svatomartinské má na sobě logo Martina na bílém koni a pozor: Nejde o žádnou komerční záležitost posledních pár let! 

„Jeho tradice se datuje až do doby panování Josefa II., kdy vznikla tradice svatomartinských slavností propojených se svatomartinskou husou. Ta byla husa jakýmsi naším národním jídlem a ve vinařských oblastech se k ní popíjelo mladé víno. 

Právě na svátek svatého Martina se také mohlo poprvé přiťuknout mladým čistým vínem. Až do Martina se totiž mladým vínem neťuká. Sklenice se jen pozvedávají,“ říká na Frekvenci 1 šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Svatomartinské není každé mladé víno

Pravé svatomartinské schvaluje každoročně odborná komise. Značku letos dostalo 342 vín. Nalahvováno bude milion 900 tisíc lahví. Letošní ročník nabídne vína svěží, šťavnatá a s výrazným ovocitým aroma. A pozor. Svatomartinské víno rozhodně nearchivujte. Vypijte ho co nejdřív. Nejpozději na jaře!

Svatomartinské odrůdy

Pod touhle značkou se smí vyrábět pouze vína raných odrůd:

* bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
* červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
* růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme