TEST: Opravdu je tavený sýr ze sýra? Jak dopadly taveňáky ze supermarketu

V taveném sýru očekáváme sýr. Spotřebitelský test ale ukázal, že u některých druhů převažuje voda nebo sušené mléko. Je to v pořádku?

Vyhláška umožňuje, že tavený sýr nemusí být jen ze sýra. K jeho výrobě se mohou používat i levnější mléčné složky a voda, která se přidává do sušeného mléka nebo sušených syrovátek.

Sušina je na taveném sýru to nejdražší a určuje jeho kvalitu. Výrobci často používají syrovátku, mléko nebo smetanu. Z výživového hlediska to nevadí, ale nekupujete „poctivý“ tavený sýr.

Tavený sýr se vyrábí (měl by se vyrábět) z tvrdých dlouho zrajících sýrů. Ty mají minimální obsah laktózy. Tu výrobci zvyšují použitím jiných (a levnějších) mléčných složek, jako je odstředěné mléko, smetana nebo sušená syrovátka.

Tavené sýry se vyrábějí od roku 1911. U nás se začaly vyrábět v roce 1933. Víte, že sníme přes 2 kg tavených sýrů za rok a tak patříme k největším jedlíkům taveňáků?

Nebojte se tavicích solí

Jestli na obalu vidíte u tavicích solí tři nebo čtyři éčka, nehraje žádnou roli. Bez tavicí soli by tavený sýr nebyl. Důležitější je, kolik přidaného fosforu tavený sýr obsahuje. Fosforu totiž dnes přijímáme spoustu i z masných výrobků, kolových nápojů a potravin, do kterých se přidávají fosfáty.

Sýry střídejte

Kromě vyššího obsahu sodíku a horšího poměru fosforu a vápníku mají tavené sýry ještě jednu nevýhodu. Tepelným opracováním ztrácejí vitaminy a látky, které jsou citlivé na teplo. Tavené sýry mají výživovou hodnotu asi o 10% nižší, než ty normální. Proto se vyplatí je střídat. Jednou taveňák, podruhé cihlu.

Tavený sýr pro děti je trik

Sýry pro děti mají veselé a lákavé obaly, ale je to jen chytrý trik výrobců. Například sýry Lipno a Lipánek mají stejné složení, podle analýzy jsou téměř shodné. Je to klamání spotřebitele, ale je v mezích zákona.

Jakou výslednou známku si taveňáky z testu odnesly?

  • Apetito Lahodně smetanové (výrobce TPK, ČR): 1-
  • Kiri z tvarohu a smetany (výrobce Bel Polska, Polsko): 2
  • Président Smetanový (výrobce Mlékárna Klatovy, ČR): 2
  • Madeta Lipánek, extra smetanový (výrobce Madeta, ČR): 2
  • Korrekt Tavený sýr smetanový (výrobce Bel Sýry, ČR): 2-
  • Bluedino Jemný tavený sýr (výrobce Bel Sýry Česko, ČR): 2-
  • Madeta Lipno, extra smetanové (výrobce Madeta, ČR): 2-
  • Želetava Smetanito (výrobce Bel Sýry Česko, ČR): 3
  • Želetava se smetanou (výrobce Bel Sýry Česko, ČR) : 3
  • K-Classic Cheesimo, classic (Sertop, Polsko): 3
  • Milkana Cream – tavený výrobek ze smetany (výrobce Edelweiss, Německo): 3
  • Tany Šumavský sýr, smetanový (výrobce Tany, ČR): 3-

(zdroj: Blesk)

Test ukázal: Nejlevnější másla jsou u nás nejkvalitnější!

TEST: Pozor při nákupech. Listová těsta neobsahují máslo, ale levné tuky!

TEST: Kam se ztratil poctivý gothajský salám?