Frekvence 1 zjistila: Svatomartinská husa předpovídá počasí!

12. listopadu 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Husa kam se podíváš! Tak to v posledních dnech vypadá v našich hospodách a domácnostech. A právě díky huse se každý z nás může stát amatérským meteorologem. Jak podle husy předpovídat počasí? Poradíme právě teď na Frekvenci 1!

Hodně sádla = silné mrazy

Už naše babičky podle husy předpovídaly počasí, konkrétně zimu. Bude mrazivá a nebo teplá? Blátivá a nebo bílá? Vyzkoušejte. Co se teplot týče, je rozhodující podkožní tuk. Zjednodušeně řečeno, zvířata prý poznají, jaká zima se na nás chystá, a tak si dělají zásoby na horší chladné časy. Čím víc podkožního tuku, tím větší mrazy nás čekají.

Zima podle meteorologů

Odborníci se většinou nad takovou předpovědí pousmějí, ale občas i oni podlehnou, říká na Frekvenci 1 meteoroložka Dagmar Honsová: „Meteorolog je na dlouhodobé předpovědi, které sahají víc než měsíc dopředu, vlastně krátký. To znamená, že dává i na babské husy, například takové jako je svatomartinská husa. Berličkou jsou nám takzvané klimatologické modely. Podle nich by měla být letošní zima střední. Srážkově i teplotně průměrná.!

Bílé kosti = Vánoce na sněhu

A co sníh? Bude zima bílá nebo na blátě? To poznáme podle prsních kostí. Čím tmavší, tím blátivější Vánoce nás čekají! Naopak čím jsou kosti bělejší, tím víc sněhu v zimě napadne.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme