Grilování Frekvence 1: Letní ovoce na grilu!

22. června 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Letní měsíce jsou tím nejlepším obdobím pro grilování. A tak vám v rámci akce Celé Česko griluje s rádiem Frekvence 1 přinášíme další báječné tipy. Tentokrát hoďte na grilovací rošt letní ovoce!

 

Hitem letošního léta je jednoznačně grilované ovoce. Grilovat můžete i takové ovoce jako jsou broskve, grapefruity, mango, jahody či meloun, ať už vodní nebo žlutý. Dají se z nich připravit například špízy. Nakonec se ovoce jen lehce osolí, k dochucení můžete použít i ocet balsamico nebo si vyrobit vlastní jogurtovou omáčku.

GRILOVANÝ ANANAS S MEDEM A SKOŘICÍ

Potřebujete:

  • 1 ks čerstvého ananasu

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • 1 lžička mleté skořice

  • 2 lžíce rozpuštěného másla

  • 2 lžíce medu

  • bambusové špejle

Ananas nakrájíme na kolečka o síle 1,5 – 2 cm. Okrájíme slupku a následně kolečka ananasu rozdělíme na čtvrtky. Z každé čtvrtky odkrojíme tvrdý zbytek středu a vzniknou nám kusy čistého ananasu vhodné ke grilování.

Na bambusové špejle, které jsme nechali namočit ve vodě, napichujeme 2 – 4 dílky ananasu a to tak, že je propíchneme za pomoci dvou kusů špejlí asi 1 cm od sebe (nebudou se nám protáčet při obracení na grilu) a po opečení je jednoduchým řezem mezi špejlemi rozdělíme a vzniknou nám dvě porce.

Napíchnuté porce ananasu potřeme směsí smíchaného rozpuštěného másla s medem a posypeme směsí třtinového cukru a skořice. Vkládáme na rozpálený gril a opékáme do zkaramelizování cukru s medem.

Tip: Ke grilovanému ananasu si můžete připravit také omáčku ze zhruba půl šálku arašídového másla, lžíce sojové omáčky, chilli omáčky a nadrobno natrhnaných lístků balky nebo máty.

GRILOVANÉ MANGO

Oloupejte ne úplně zralé mango a nakrájejte ho na silnější plátky. Potřete je olejem a grilujte do změknutí. Nakonec je lehce okořeňte koriandrem nebo lístky máty a zakápněte limetkovou či citronovou šťávou. Grilovat samozřejmě můžete i měsíčky limetky nebo citronu. 

BROSKVE, NEKTARINKY, MERUŇKY, JABLKA, HRUŠKY A GREP NA GRILU

Příčně rozpulte broskve, nektarinky či meruňky. Potřete je buď hotovou barbecue omáčkou, nebo vlastní směsí z bourbonu, cukru a máty. Na grilovanou broskev ještě můžete při servírování posadit kopeček vanilkové zmrzliny.

Grilovaná jablka a hrušky podávejte s jogurtem, medem a špetkou kardamonu.

Rozpůlený grep posypte hnědým cukrem a grilujte rozpůlenou stranou dolů. Nakonec grep potřete medem a posypte nasekanými pistáciemi.

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme