Vyhledávání
Grilování Frekvence 1: Letní ovoce na grilu!
Letní měsíce jsou tím nejlepším obdobím pro grilování. A tak vám v rámci akce Celé Česko griluje s rádiem Frekvence 1 přinášíme další báječné tipy. Tentokrát hoďte na grilovací rošt letní ovoce!
Hitem letošního léta je jednoznačně grilované ovoce. Grilovat můžete i takové ovoce jako jsou broskve, grapefruity, mango, jahody či meloun, ať už vodní nebo žlutý. Dají se z nich připravit například špízy. Nakonec se ovoce jen lehce osolí, k dochucení můžete použít i ocet balsamico nebo si vyrobit vlastní jogurtovou omáčku.
GRILOVANÝ ANANAS S MEDEM A SKOŘICÍ
Potřebujete:
1 ks čerstvého ananasu
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce medu
bambusové špejle
Ananas nakrájíme na kolečka o síle 1,5 – 2 cm. Okrájíme slupku a následně kolečka ananasu rozdělíme na čtvrtky. Z každé čtvrtky odkrojíme tvrdý zbytek středu a vzniknou nám kusy čistého ananasu vhodné ke grilování.
Na bambusové špejle, které jsme nechali namočit ve vodě, napichujeme 2 – 4 dílky ananasu a to tak, že je propíchneme za pomoci dvou kusů špejlí asi 1 cm od sebe (nebudou se nám protáčet při obracení na grilu) a po opečení je jednoduchým řezem mezi špejlemi rozdělíme a vzniknou nám dvě porce.
Napíchnuté porce ananasu potřeme směsí smíchaného rozpuštěného másla s medem a posypeme směsí třtinového cukru a skořice. Vkládáme na rozpálený gril a opékáme do zkaramelizování cukru s medem.
Tip: Ke grilovanému ananasu si můžete připravit také omáčku ze zhruba půl šálku arašídového másla, lžíce sojové omáčky, chilli omáčky a nadrobno natrhnaných lístků balky nebo máty.
GRILOVANÉ MANGO
Oloupejte ne úplně zralé mango a nakrájejte ho na silnější plátky. Potřete je olejem a grilujte do změknutí. Nakonec je lehce okořeňte koriandrem nebo lístky máty a zakápněte limetkovou či citronovou šťávou. Grilovat samozřejmě můžete i měsíčky limetky nebo citronu.
BROSKVE, NEKTARINKY, MERUŇKY, JABLKA, HRUŠKY A GREP NA GRILU
Příčně rozpulte broskve, nektarinky či meruňky. Potřete je buď hotovou barbecue omáčkou, nebo vlastní směsí z bourbonu, cukru a máty. Na grilovanou broskev ještě můžete při servírování posadit kopeček vanilkové zmrzliny.
Grilovaná jablka a hrušky podávejte s jogurtem, medem a špetkou kardamonu.
Rozpůlený grep posypte hnědým cukrem a grilujte rozpůlenou stranou dolů. Nakonec grep potřete medem a posypte nasekanými pistáciemi.